25 Kasım Kadına yönelik Şiddetle Mücadele Günü dolayısıyla, güvercinli parkta bir araya gelen İskenderun Kadın Platformu üyeleri adına basın açıklamasını dönem sözcüsü Filiz Yeşildağ okuyarak Türkiye'de 2021'in ilk 10 ayında 326 kadın öldürüldüğünün altını çizdi.

 

Ekim ayında ise bilinen 22 kadın cinayeti yaşandığına işaret eden Yeşildağ, 53 kadının şiddete uğradığı için şikâyette bulunduğunu, 9 kadının cinsel şiddete uğradığını, 280 kadının ise taciz edildiğini vurgulayarak “Şiddetle mücadelede etkin rol alması gereken siyasi iktidar kadın cinayetleri bir cins kırımına yol açmasına rağmen hiçbir önlem almıyor” dedi.

 

Üstelik toplumun her kesimini şiddetten koruyacak en kapsamlı uluslararası antlaşma olan İstanbul sözleşmesinden çekilme kararı aldığını da değinilen açıklamasında Yeşildağ “Kadına yönelik şiddetin münferit değil politik olduğunu biliyoruz. Şiddetin önlenmesi için iktidarların alması gereken sorumluluğun farkındayız. Biz kadınlar her gün daha fazla tehdit altında, her gün daha tedirgin yaşamaya çalışırken bizleri koruyan mekanizmalara göz dikenlerin amacını biliyoruz. Kadınlar şiddet karşısında yalnızlaşmayacak, boyun eğip ‘kader’ diyerek şiddeti kabullenmeyecek, kendine dayatılan hayatla yetinmeyecek. Kadına yönelik şiddete karşı gittikçe derinleşen cezasızlık politikasına, siyasi iktidarın şiddeti körükleyen şiddet diline inat İstanbul sözleşmesine sahip çıkmaya devam ediyoruz, barış dilini kullanmaya devam edeceğiz” diye konuştu.

 

Kadınların bu dönemde ekonomik şiddeti de can yakıcı haliyle yaşadığını savunan Yeşildağ; “Artan sömürü, şiddet ve yoksulluk ise en çok biz kadınları etkiliyor. Pandemi döneminde erkeklere oranla işini kaybeden kadınların oranı yüzde 32 daha fazlayken, ev içi iş yükü artışı ise yüzde 65 daha fazla. Evlerin içi kadınlar ve kız çocukları için daha çok yükün, daha çok şiddetin ve daha çok baskının alanı haline geldi, geliyor. Artan hayat pahalılığı, neredeyse her kadını birer ev ekonomistine çeviriyor. Ekonomik şiddetin de en derinini yaşıyoruz. Biz kadınlar 25 kasımın mücadele ruhuyla şiddete, emek sömürüsüne,erkek egemenliğine boyun eğmeyeceğimizi bir kez daha ilan ediyoruz. Yaşasın feminist dayanışma” şeklinde konuştu.

Zeki Müren heykeli vefat ettiği yerde yükseldi! Zeki Müren heykeli vefat ettiği yerde yükseldi!

                                                       

 

 

Editör: TE Bilisim