İSTE (İskenderun Teknik Üniversitesi) Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Cemal Turan, Suriye'nin kuzeybatısında, Akdeniz kıyısında yer alan Banyas kentindeki bir rafineride geçen hafta başında oluşan petrol sızıntısının hızla doğu Akdeniz açık sularında yayıldığını kaydetti.

Prof. Dr. Cemal Turan, uydu verilerinin, mevcut akıntı sistemi ve meteorolojik veriler kullanılarak yaptıkları değerlendirmelere göre; oluşan petrol sızıntısının doğu Akdeniz mevcut kuzey-kuzeybatı yönlü küçük Asya Akıntı sistemi ve çarşamba ve perşembe günleri güney-güneybatıdan esecek 3 ila 5 kuvvetindeki rüzgar ile kötü ihtimalle Mersin ve İskenderun Körfezlerini de tehdit edebileceğinin altını çizdi.

Prof. Dr. Cemal Turan, Petrolün kıyısal alanlara ulaşması durumunda kıyısal ekosistemi olumsuz yönde etkileyeceği ön görüldüğüne işaret ederek “Bu petrol sızıntısı İskenderun Körfezine ulaşması durumunda mevcut akıntılar göz önüne alındığında Körfezinde ilk olarak Karataş ve Yumurtalık bölgelerinde bulunan Akyatan lagünlerini etkiler. Petrol sızıntısı birçok sucul canlıya ev sahipliği yapan Körfezimizin kıyısal alanlarında bir çevre felaketine neden olabilir. Bu nedenle yetkililerin açık sularda müdahale etmesi çok önemlidir, zaten yetkililer bu yönde çalışmalara başlamıştır. Bunun için elimizde yeterince deniz pedlerinin mevcudiyeti önemlidir ve ayrıca yangın riskine karşıda gerekli önlemler alınmalıdır” diye konuştu. 

Editör: TE Bilisim