TMO Şube Müdürü Suat Ünlü, Şube Müdür Yardımcıları Yunus Sertoğullarından ve Sinan Yan ev sahipliğinde gerçekleştirilen toplantıda yerel ve dünya gıda piyasaları konuşuldu.

 

Dünyada yükselen gıda fiyatları ile verilen mücadelede TMO'nun önemi ve üstlendiği misyonu da dile getirilerek hububat alım döneminde çiftçiden dünya piyasa fiyatları üzerinden alım yapıldığı, mevcut durumda ise gıda fiyatlarının kontrol altına alınması amacı ile stokların tüketici lehine satışa verildiği ifade edildi.

 

Ayrıca TMO'nun yapmış olduğu ithalat ile ilgili olarak da şu bilgilere yer verildi: “Buğday fiyatları bir önceki seneye göre 22, arpa fiyatları ise 24 arttırılarak 4 Mayısta açıklanmıştır. Bu tarihte yurt dışı ekmeklik buğday fiyatı 213 ton iken biz 235 ton yani 22 dolar daha fazla, yurt dışı arpa fiyatı 160 ton iken biz 182 ton yani 22 dolar daha fazla açıklanmıştır. Mısır alım fiyatı ise bir önceki seneye göre 15 arttırılarak 29 Temmuzda açıklanmıştır. Bu tarihte yurtdışı mısır fiyati162 ton iken biz TMO olarak 192 ton yani 30 dolar daha fazla açıklanmıştır.”

 

Diğer yandan TMO'nun alım fiyatlarını açıkladığı tarihten bugüne kadar yurtdışı fiyatlarının pandeminin de etkisi ile dolar bazında buğdayda yıllık 35, arpada 38, mısırda 50, çeltik/pirinçte menşeine göre 5-20 artış gösterdiği kaydedildi.

 

TMO'nun 10 ay önce açıkladığı fiyatlar ile bugünün fiyatlarını kıyaslama doğru bir kıyaslama olmadığına da işaret edildi.

 

Editör: TE Bilisim