Güney Kampüs Metin Kanmaz Koleji Psikoloji Rehberlik Danışmanı Bircan Kömürcü, pandemi sürecinin bir yılı kapsamasına rağmen sıkıntılı bir sürecin yaşandığına işaret ederek “Bu yılki sınavı geçen yılla kıyaslamak imkansızlaşıyor. Çünkü geçen yıl pandeminin son üç ayında sınavın yapılacağı açıklanırken, bazı avantajlar da sağlandı. Sürenin yarım saat uzatılması, görülmeyen konuların sınavdan çıkarılması öğrencinin işini biraz kolaylaştırmıştı. Öğrenciler pandemiden dolayı biraz demoralize olması ve sınavın kaygısını daha çok yaşasa da bu seneki durum daha içler acısı oldu. Bir yılı kapsayan pandemi sürecinde geçen yılki avantajlar sağlanmadı. Konuların içeriği konusunda net bilgi aktarımı yapılmadı. Ucu açık bırakıldı. Baraj ve süre noktasında öğrenciler rahatlatılmazken bunun dışında sınava bakacak olursak zorlayıcı bir sınav sistemini karşımıza getirdiler. Sadece YKS değil, tüm sınavlarda bu zorlayıcıyı görmek mümkündür” dedi.  

BU SENE İÇLER ACISI

Geçen yıl 800 binlerde olan öğrenciyi tercih yapabilirken, bu sene maalesef sonuçlara bakacak olursak 300 bin ya da 350 bindeki sıralamada öğrencilere tercih yapmada zorluk çektiklerini dile getirerek sözlerini şöyle sürdürdü:

“Baraj noktasında bakacak olursak bu yıl büyük bir yığılmanın olduğunu görebiliyoruz. 2.5 milyon öğrenciden yaklaşık 1 milyonu barajı geçebildi. Bir milyondan fazla kişi TYT barajını da geçemedi. Geçen sene barajı geçemeyen öğrenci sayısı yaklaşık 685 bin iken bu sene ise barajı geçen bir diğer deyişle tercih yapabilecek sayı ise 300 binlerde.”

Psikolojik Danışman Bircan Kömürcü, kolej olarak her zamanki gibi önemli başaarılar elde ettiklerini ileri sürerek “Güney Kampüs’e göre bakacak olursak geçen seneye göre iyi ve kötü sonuçlar oldu. Tabi ki Türkiye genelinde de aynı. Sıralamaya giren çok iyi öğrencilerimiz olduğu gibi TYT barajını geçemeyen öğrencilerimiz de oldu. Geçen senelere göre kıyasladığımızda her zamanki gibi iyi yerleri tercih eden öğrencilerim çoğunlukta. Bu sıkıntılara rağmen bizi memnun etti. Bu senede sıralamada hız kayması da olabilecek. Kafamıza takıl soru da bu. Geçen sene sıralama kayması 40 bin ile 50 bin iken bu sene 80 bin civarında olabilecek. Geçen sene 800 bin sıralamasında üniversiteye gönderdiğimiz öğrenci var, bu sene 390-400 binlerdeki öğrenciyi nasıl göndereceğimiz sorusu var. Bundan dolayı kontenjanların boş kalacağını düşünüyoruz” diye konuştu.  

        TERCİHLERİ BİLENLERLE YAPIN

5-13 tarihleri arasında yapılacak tercihler konusunda öğrencileri uyaran Kömürcü şu tavsiyelerde bulundu:

“Bugünden itibaren tüm öğrencilerimize ulaşıp hem kolej hem de kurs merkezi olarak güzel tercihler yaptırıp güzel sonuçlar almak istiyoruz. Tercih yaparken üniversitenin içeriğini, bölümlerini ve ne kadar mutlu olacağı ve tercih ettiği bölümün kendisiyle olan uyumu çok iyi analiz etmesi gerekiyor. Bunum için gideceği üniversitede şehir elememelidir. Genelde öğrenciler şehre göre gidiyor. Bu bize göre yanlıştır. Seçeceği üniversitenin ve bölümünün kendisine ne katkı sağlayacağını göz önünde bulundurmasında yarar vardır. Asla unutulmamalıdır ki, tercihler esnasında sıralamaya bağlı olarak tercihler yapılmalıdır. Tercih planı oluşturup bilen bir rehberle birlikte hareket etmelidir.”  

Editör: TE Bilisim