İskenderun Palmiye Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Op. Dr. Ahmet Aslan insanların yüzde sekseninin, yaşamlarının bir bölümünde sırt ağrısı ya da bel ağrısı çektiğini, bunun çok fazla nedeni olduğuna da işaret ederek “Çocukluktan, çok ileri yaşlara kadar oluşabilecek sebepler olabilir. Çocukluk yaşlarını ele alacak olursak, özellikle doğumsal problemler, beldeki ‘skolyoz’ dediğimiz sırt, bel eğrilikleri gibi, bunlar ileri dönemlere taşınan ağrılara sebebiyet verebilir” dedi.

Ayrıca ailesel var olan bir takım doğumsal problemlerin de sırt-bel ağırısına sebebiyet verebildiğinin altını çizen Dr. Aslan “Bunun dışında daha sonraki dönemlerde bel ağrıları özellikle cins ve yaşa göre artan problemlerdir. Kadın cinsini daha çok seçer. Bunun sebebi kadınların günlük yaşamda, gün içerisindeki aktivitelerde daha çok rol almaları, kilolarının fazla olması, kas yapılarının zayıf olması, aile içerisinde daha çok bedene dönük yük almaları, gebelik gibi bir dönem geçirmeleri, gebelikten sonra yine bedenlerinin kas zayıflığı ve aktivite anlamında zayıf olması bel ağrılarına ve sırt ağrılarının daha fazla olmasına sebebiyet verir” diye konuştu.

Özellikle son yıllarda sırt ve bel ağrılarında yaşanan artışın en önemli sebebinin ise sabit pozisyonda çalışmak olduğunu kaydeden Aslan; “Sırt ve bel ağrıları özellikle dönemimizde, sabit pozisyonda çalışma nedeniyle artış gösterdi. Gençlerde, çocuklarda bu dönem daha çok bilgisayar başında geçiyor, artık eskisi gibi hareketli bir öğrencilik yok, daha çok oturarak, online eğitim görüyorlar. Bu, çocuklar için çok sık görmeye başladığımız sırt ağrılarının sebepleri… Çoğu bel ve sırt ağrısının çok ciddi bir sebebi olmuyor aslında, çoğu hareketsizlikten kaynaklanıyor. Ciddi sebebe bağlı olanlar da fazla ama oran olarak düşünecek olursak bunlar içerisinde en fazla oranı kilo, hareketsizlik ve yapılan dengesiz hareketler alıyor” şeklinde konuştu.

Sırt ve bel ağrıları yaşayanlar için bazı önerilerde de bulunan Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Op. Dr. Ahmet Aslan şunları kaydetti: “Masa başında oturan insanlar için öneri ne olabilir? Belli bir süreden fazla oturmamaları… Öncelikle oturma pozisyonlarını doğru ayarlamaları gerekir. Biz toplum olarak düzgün oturmayı bilmiyoruz. Dik oturmak gerekiyor, ekranın göz hizasında olması gerekiyor, eğilmeden çalışmamız gerekiyor. Bunu yapamıyorsak en azından belimizi bir şeyle desteklememiz gerekiyor. Ya destek ya dik oturmak… Bunu mutlaka sağlamak lazım… Bununla beraber 25 dakika, yarım saat, 40 dakikalık süreler sonunda mutlaka kalkıp dolaşmak gerekir. Bir 5-10 dakika mutlaka dolaşıp vücudu gerici egzersizler yapmak ve ondan sonra devam etmek gerekir. Bu aynı zamanda boyun ve omuzlar için de geçerli tavsiyelerdir. Ayrıca iş yaşamı dışında insanlara kilo almamalarını, bol hareket etmelerini, sırt kaslarını, bel kaslarını, karın kaslarını güçlendirici egzersizler yapmalarını öneririm”

Çocuk diş sağlığında önemli uyarı Çocuk diş sağlığında önemli uyarı

Editör: TE Bilisim