TÜRKLİM (Türkiye Liman İşletmecileri Derneği) ile imzalanan protokolle, İSTE Barbaros Hayrettin Gemi İnşaatı ve Denizcilik Fakültesi’ne eğitimlerde kullanılmak üzere hibe edilen vinç simülatörü düzenlenen tören ile eğitime kazandırıldı.

İSTE Barbaros Hayrettin Gemi İnşaatı ve Denizcilik Fakültesi’nde düzenlenen törene İskenderun Kaymakamı İskender Yönden, İSTE Rektörü Prof Dr Tolga Depci, TÜRKLİM Genel Başkanı Mehmet Hakan Genç, Sivil Toplum Kuruluşu temsilcileri ve davetliler katıldı.

Uluslararası ticaretin gelişmesi ile birlikte limanlarda elleçlenen konteyner ve yük miktarı her geçen gün arttığına dikkat çeken TÜRKLİM Genel Başkanı Mehmet Hakan Genç, “Bu da beraberinde nitelikli ara eleman ihtiyacını ortaya çıkartıyor. Bu kapsamda 69 üyesi ile sektörün çatı kuruluşu olan Türkiye Liman İşletmecileri Derneği (TÜRKLİM),  İskenderun Teknik Üniversitesi (İSTE) ile önemli bir protokole imza attık ve bugün burada İSTE – TÜRKLİM Vinç Simülatör Merkezini açıyoruz ”dedi.

Limanlar tarih boyunca ekonomiyi besleyen en önemli damarlardan birisi olduğunu hatırlatan Genç şunları söyledi:

” Gelişen teknolojilerle birlikte taşıma sevkiyat oranları arttı. 2021 yılı dünya genelinde lojistiğe konu olan ürünlerin taşınmasında deniz yolunun kullanılması 90 ların üstünde. Bu çok önemli bir rakam pandemi döneminde birçok sektör önemli yaralar alırken, hatta kimi sektörler durma noktasına gelirken Limancılık sektörü daha güç ve önem kazanmıştır.

2020 yılında Türkiye’de konteynırın 96 sı ,Genel Kargonun 68’i ,sıvı kimyalsal yüklerin 100’ü deniz yolu ile taşınmıştır. TÜRKLİM olarak nitelikli iş gücünü geliştirmek için kendi imkanlarımızla 350 bin dolar bedelle Rıhtım Gemi Köprülü Vinci Liman Vinci (SSG) ile Lastik Tekerlekli Saha Köprü Vinci (RTG) iş makinelerini simüle edebilme özelliklerine sahip vinç simülatörü aldık hibe ettik.”

İSTE Rektörü Prof. Dr. Tolga Depci  “Sektörle uyum içerisinde çalışmanın üniversitemiz ve öğrencilerimiz için ne kadar önemli ve gerekli olduğunu vurguluyoruz ve buna uygun adımlar atıyoruz. Üniversite-Sanayi-Kamu-Toplum iş birliği sarmal modelinin ve Teknoversite vizyonunun gerçek anlamda içinin doldurması da ancak böyle mümkün olabilir” diyerek şöyle devam etti:

“Teorik eğitimin tek başına yeterli olmadığının bilincindeyiz ve pratik eğitim için imkânlarımızı geliştirmek için çabalıyoruz. Şüphesiz ki simülasyon kullanımı öğrencilerin sahaya inmeden önce mesleki yeterliliklerine yönelik bilgileri kazanması için inovatif fırsatlar sunmaktadır. İskenderun Teknik Üniversitesi- Türkiye Liman İşletmecileri Derneği’nin iş birliğiyle üniversitemize kazandırdığımız Liman Vinç Simülatörü, siz değerli paydaşımızın da yer aldığı,  üniversite stratejimizi güçlendirme ve güncelleme amaçlı çalışmaların bir parçasıdır. Öğrencilerimiz, şehrimiz ve ülkemiz için çalışmaya, İSTE’yi geliştirmeye devam ediyoruz. Liman İş Makinası Simülatörünün öğrencilerimize, öğretim elemanlarımıza ve denizcilik sektörüne faydalı olmasını diliyorum”

Açılış kurdalesini kesen protokol  vinç simülatörün koltuğuna oturarak konteynırları gemiye yüklemeye çalıştı.

Editör: TE Bilisim