Kıbrıs'taki ilk Türk hava harp kaybı olan Cengiz Topel'in adı Türkiye’de birçok yere verildi. Türk Hava Kuvvetleri tarihine derin iz bırakan, yurdun birçok şehrinde olduğu gibi İskenderun’da da Cengiz Topel Caddesi bulunuyor.  

ÜNİFORMASI RESTORE EDLDİ

Milli Savunma Bakanlığı yaptığı paylaşımında, Şehit Pilot Yzb. Cengiz Topel’in aziz hatıralarının İstanbul Hava Kuvvetleri Müzesi ve Sabancı Olgunlaşma Enstitüsü uzmanlarıyla restore edildiğini duyurdu. Şehidin üniforması, brövesi ve şahsi eşyaları restorasyonun ardından İstanbul Hava Kuvvetleri Müzesinde sergilenmeye devam edeceği kaydedildi.

KKTC CUMHURBAŞKANI TATAR ANITINA ZİYARET ETTİ

Şehit Pilot Cengiz Topel’in Lefke’de Anıt’ını ziyaret eden KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar da 8 Ağustos 1964’de uçağı düşdükten sonra Rum’lar tarafından esir alınıp şehit edilen Cengiz Topel ilk hava şehidi olduğuna işaret ederek “Kabrini de Salı günü İstanbul’da Edirne Kapı Hava Şehitliğinde ziyaret etmiştim. Ruhu şad olsun” dedi.

Cengiz Topel, Türk pilot yüzbaşı. 1964'te Türk Hava Kuvvetlerinin Kıbrıs'ta gerçekleştirdiği uyarı uçuşunda, uçağı Rum uçaksavarlar tarafından vurulunca paraşütle atladı ve esir düştü. Rumlar tarafından işkenceye maruz kaldı ve şehit edildi. Kıbrıs'taki ilk Türk hava harp kaybı olan Cengiz Topel'in hastanede öldüğü açıklandı, ancak naaşı ısrarlı girişimler sonucu 12 Ağustos 1964 tarihinde Rumlardan alınabildi.

İşkenceye maruz kaldığı oda restore edilip, bugün Kıbrıs'ta bulunan Cengiz Topel Kışlası'nda bulunuyor ve müze olarak kullanılıyor. Otopsi raporuna ve cenazesinin fotoğrafını çeken İngiliz hemşireye göre bilinci açıkken işkenceye maruz kalarak öldürüldüğü kaydediliyor. Kendisini esir alan Rumlar; Topel'in çeşitli uzuvlarını kesmiş, ezmiş, darp etmiş, iç organlarından bazılarını da çıkardığı tespit edildi.

Küçük yaşlardan beri havacılığa olan merakı sonucu hava sınıfına ayrılan Cengiz Topel, pilotaj eğitimi için Kanada’ya gönderildi. Kanada’daki eğitimini başarıyla tamamlayarak 1957 yılında yurda dönüp Merzifon 5. Ana Jet Üs Komutanlığı'nda göreve başladı. 1961 yılında Eskişehir 1. Hava Ana Jet Üssü’ne atandı. 1963 yılında yüzbaşılığa terfi etti.

8 Ağustos 1964 tarihinde Kıbrıs Harekâtı sırasında Eskişehir’den Kıbrıs’a, dörtlü kol komutanı olarak gönderildi. F-100 uçağıyla uçuş esnasında uçağı yerden isabet alarak düşürüldü. Paraşütle atlamayı başardı, fakat Rumlar tarafından esir alındı. Uluslararası savaş hukukunun esirleri kapsayan maddelerine aykırı olarak yapılan işkenceler sonucu hayatını kaybetti.

Kıbrıs'ta, Adana'da, Ankara ve İstanbul'da yapılan törenlerden sonra 14 Ağustos 1964 tarihinde Edirnekapı'daki Sakızağacı Hava Şehitliği'nde toprağa verildi.

 

Editör: TE Bilisim