Cumhuriyet Halk Partisi Hatay Milletvekili Av. Suzan Şahin, TBMM başkanlığına sunduğu önergesinde, “Halkımız ekonomik buhranın kıskacı, pandeminin de etkisiyle büyük bir kriz yaşamakta. Gıda fiyatlarında yaşanan artış ile birlikte vatandaşın alım gücü azalmış, esnaf ise ekonomik desteklerin yokluğunda geçtiğimiz yıla göre 50-80 düşen satışları nedeniyle çoğu günü siftah dahi yapamadan kapatmaktadır. Kredi kartı veya banka kartı kullanımı her geçen yıl artıyor. Vatandaş kart kullanamayacağı yerden alışveriş yapmaktan vazgeçer hale geldi. Pazarcı veya küçük esnaf çok zor durumda ama bu durum hükümetin umurunda değil” dedi.

PAZARCI ESNAFINA

POS CİHAZI CAN SUYU OLUR

Gıda harcamalarının yoksul hanelerin aylık gelirleri içerisinde payı 20-23’lerden 15-19’a gerilediği bir tablo içerisinde, nakit sıkışıklığı yaşayan vatandaşların ağırlıklı olarak kredi kartı kullanarak borçla ayakta kalmaya çalıştığına işaret eden CHP’li vekil Av. Şahin, “Bu durum zor durumda olan pazar esnafı marketlerle rekabet edememektedir.  Nakit sıkıntısı yaşayan vatandaşların kredi kartı ile büyük marketlerden alışveriş yapması, pazarlara ilginin azalması nedeniyle ürününü satamamakla karşı karşıya kalmaktadır. Pazarlar bomboş, vatandaş kredi kartları ile bankalara borçlanıp büyük marketleri tercih ederken esnaf da siftahsız kepenk kapatıp iflasa sürükleniyor. AKP hükümetini esnafa sahip çıkmaya, özellikle Ziraat Bankası olmak üzere devlet bankalarından ücretsiz ve komisyonsuz POS cihazı vermeye davet ediyoruz. Bu girişim, yaşadığımız pandemi döneminde açlık ile ölüm arasına sıkışan esnafa az da olsa bir can suyu olur” diye konuştu.

 

CHP Hatay Milletvekili Suzan Şahin, TBMM Başkanlığına sunduğu önergesinde Hazine ve Maliye Bakanına şu soruları sordu; “Zor durumda olan pazar esnafının ticaretin kolaylaştırmak üzere ne gibi önlemler alınmıştır? Alınmamış ise bu konuda bakanlığınızın bir tasarrufu olacak mıdır? Ticari hayata tutunmak isteyen pazar esnafı için destek paketi hazırlanacak mıdır?

Kamu bankaları tarafından pazar esnafına destek olmak için komisyonsuz ve ücretsiz POS cihazı sağlanması konusunda bir çalışmanız var mıdır? Yok ise böyle bir çalışma ile pazarcı esnafına bir destek düşünülebilir mi?”

 

Editör: TE Bilisim