Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş, Kırıkhan’da bulunan Doğa ve Milli Parklar Şube Müdürlüğü Dağ Ceylanları Üretim İstasyonu’nu Hatay TAKODER Tabiatı Koruma Derneği Başkanı Abdullah Öğünç ile birlikte gezdi.

HBB Başkanı Lütfü Savaş, dağ ceylanlarının yaşam alanına daha önce çimento fabrikası kurulmasının düşünüldüğünü ancak bu girişimden yargı kararı ile vazgeçildiğini hatırlattı.

Bölgedeki 133 bin dönümlük yaban hayatı alanının 8 bin dönümünün madencilik faaliyetlerinin yürütülmesini de kapsayacak şekilde insanların kullanımına açıldığını öğrendiklerini ifade eden HBB Başkanı Savaş, bu karara karşı çıkacaklarını söyledi.

SAVAŞ BU COĞRAFYANIN

TÜM CANLILAR BİZE EMANET

Bu coğrafyanın burada yaşayan herkesin olduğunun altını çizen Başkan Savaş “Burada yaşayan tüm canlılar bize emanet, emanetimize sahip çıkalım. Resmi kurumlar, özel teşebbüsler, STK’lar olarak yaşamak isteyen canlılara katkı sunalım” dedi.

 

Gazella gazella dağ ceylanlarının EXPO 2021 Hatay’ın maskotu olduğuna da işaret eden HBB Başkanı Savaş, dünyanın en önemli organizasyonu EXPO aracılığıyla dağ ceylanlarını tüm dünyaya tanıtmaya devam edeceklerini sözlerine ekledi.

 

BÖLGE 2019 YLINDA KORUMA ALTINA ALINMIŞ

Dağ ceylanları popülasyonu ile bölgedeki madencilik faaliyetleri ile ilgili bilgi veren Hatay Tabiatı Koruma Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Abdullah Öğünç de “Türkiye’de yok olduğu düşünülen dağ ceylanları Kırıkhan’da, Suriye’ye sıfır noktasında, yaşadığını tespit ettik. 2009 yılında yaklaşık 100 olan gazella gazella dağ ceylanlarının sayısı, 2020 yılının sonunda bin 141’e ulaştı. Şu anda 133 bin dönümlük bir alanda yaşamlarını sürdürüyorlar. Dağ ceylanları ile birlikte nesli tehdit altında olan çizgili sırtlan, saz kedisi, oklu kirpi, kayalık gerbili de bu bölgede yaşıyor. Ayrıca bu alan 2019 yılında Cumhurbaşkanlığı tarafından koruma altına alındı” diye konuştu.

 

“ÇİMENTO FABRİKASI BİYOÇEŞİTLİLİKLE

GEÇİM KAYNAKLARINA DA ZARAR VERECEK”

Bölgedeki en büyük sorunlardan birinin madencilik faaliyetleri olduğunun altını çizen Abdullah Öğünç “Madenciliğe karşı değiliz. Bu tür yatırımlar yapılırken bölgedeki biyoçeşitlilik, bitki örtüsü ve yerleşim alanı dikkate alınsın. Tarım ve küçükbaş hayvancılığın yoğun olarak yapıldığı bu bölgede bir çimento fabrikasının yapılması, biyoçeşitlilikle birlikte insanların geçim kaynaklarına da zarar verecektir. Bunun için de bu tür yatırımlara karşıyız. İtirazımız karar vericiler tarafından haklı bulundu.  Karar bugüne kadar durduruldu. Şu anda benzer bir sorun var. 8 bin dönümlük alanın korunan alanın dışına çıkarıldığını öğrendik” şeklinde konuştu.

 

ÖĞÜNÇ İLE SAVAŞ

YATIRIMCILARA SESLENDİ

Yatırımcıların bu sahadan ve bu tür özel alanlardan uzak durmalarını isteyen Öğünç ile Savaş “Yatırımlar farklı yerlerde yapılsın, biz de yardımcı olalım. Beklentimiz 133 bin dönümlük bu alanda bu tür faaliyetlere izin verilmemesi yönündedir. Bu hayvanlar da bulundukları ortamda yaşamlarına mutlu bir biçimde devam etsin” çağrısında bulundu.

 

DAĞ CEYLANLARI ÜLKEMİZİ TEMSİL EDEBİLİYOR

Hatay dağ ceylanlarının tüm dünyanın ilgi odağında olduğunu belirten Öğünç şunları söyledi: “Yakın zaman önce İtalya’nın RAI kanalından ve New York Times dergisinden gelerek bölgede çekim yapıldı. Bugün 100 taş ocağını yan yana koysanız bu mecralara konu olmaz ancak dağ ceylanlarımız tek başına ülkemizi uluslararası arenada temsil edebiliyor. Bu yönden bile korunmayı hak ediyor. Dağ ceylanlarının ülkemizin tanıtımında da büyük rol oynar.”

 

 

 

Editör: TE Bilisim