11 Eylül 2019 tarihinde Tarım ve Orman Bakanlığı Orman Genel Müdürlüğü'nün ''Orman yangınlarıyla mücadelede görev yapan gönüllüler hakkında yönetmelik'' yayımlanarak yürürlüğe girdikten sonra; İlgili yönetmelikle orman yangınlarıyla mücadelede görev yapacak gönüllülerin hukuki statüsü, nitelikleri, görevleri, sorumlulukları, eğitimleri, araç-gereçleri ve kıyafetleri belirlendi. Bu kapsamda Türkiye'deki orman yangınlarıyla mücadele, eğitimli ve ekipmanlı, sertifikalı, kimlikli gönüllüler ile güçleniyor.

Konu ile ilgili açıklamada bulunan YAKORDER (Yaban Hayatını Koruma ve Dayanışma Derneği) bilim kurulu üyesi yaban hayatı uzmanı Dr. Mühsin Çoğal geçen yıl Hatay ili başta olmak üzere ülkenin birçok noktasında orman yangınları ile binlerce hektarlık alanların kül olduğuna işaret etti.

Herhangi bir can kaybı olmadığı belirtilen ormanlarda yaşayan onlarca yaban hayvanı türünün maalesef telef olduğunun altını çizen Dr. Mühsin Çoğal “Dahası yaşam alanları tahrip olmakta, hatta yok olmaktadır. Yangınlarda sadece oksijen kaynaklarımız yok olmuyor. Ekosistemin bir parçası olan yaban hayvanları telef olarak biyolojik çeşitliliğimizin zarar görmesine sebep oluyor. Orman Genel Müdürlüğü'nün orman yangınlarıyla mücadele gönüllülerine vermiş olduğu eğitimi önemsiyoruz. Orman yangınlarında saniyelerinde çok önemli olduğunu düşündüğümüzde, bu eğitimlerin alınmasını destekliyoruz” dedi.

YAKORDER olarak ''Orman Genel Müdürlüğü'nden edinmiş oldukları bilgilere değinen Dr. Mühsin Çoğal “Ocak 2021 tarihi itibariyle Dörtyol’da 85, Hatay genelinde 481 ve ülke genelinde de 12.734 orman yangınlarıyla mücadele gönüllüsünün mevcut. Orman yangınlarıyla mücadele gönüllüsü olmak isteyenler orman işletme müdürlüklerine şahsen başvuruda bulunarak yeşil vatanın korunmasında görev alabilirler. Duyarlı vatandaşlarımızın, herhangi bir orman yangını gördüklerinde 112 Acil Çağrı merkezini arayarak bildirimlerde bulunulmasını istiyoruz” diye konuştu.

Editör: TE Bilisim