‘Skolyoz Farkındalık Ayı’ kapsamında yaptığı açıklamada, skolyozun erken tanı ve tedavi ile önlenebilen bir omurga eğriliği olduğunu ifade eden Fizik ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Nilay Kılıç hastalığın belirtileri hakkında bilgiler verdi.

 

BELİRTİLERİ NELERDİR?

Uzman. Dr. Nilay Kılıç Çınar, Skolyoz; omurganın laterale eğilmesi, bir dizi vertebranın normal spinal akstan sapması olarak tanımlandığını belirterek “Oldukça sık görülen bir deformitedir. Çoğunlukla büyüme çağında ortaya çıkar. Etyolojiye göre yapısal ve yapısal olmayan skolyoz olarak ikiye ayrılır. Skolyozların çoğu idiopatik dediğimiz nedeni tam olarak bilinmeyen tiptedir. Hastalar, hekime bir omzunun daha yüksekte olduğu, kalçanın belirginliği ya da kürek kemiğinin dışa çıkması ve nadir de olsa çocukluk çağında çabuk yorulma, bel sırt ağrısından şikâyetlerle başvurabilirler” dedi.

 

“ERKEN TANI İLE SKOLYOZ

TEDAVİ EDİLEBİLİR”

Erken tanı ve tedavi ile önlenebilen skolyozun, tedavi edilmediğinde ilerleyebileceğini belirten Uzm. Dr. Nilay Kılıç Çınar, “Tanı, klinik ve radyolojik olarak konur. Klinik tanı, genellikle vücut asimetrisinin fark edilmesi ya da tarama testleri aracılığıyla konmaktadır. Radyolojik inceleme önemlidir ve tedavinin takibi açısından 6 ay aralıklarla tekrarlanmalıdır. Skolyoz tedavisinde ilk önce cerrahi olmayan yöntemler kullanılır ve hastaların çoğu cerrahiye gereksinim duymaz. Cerrahi olmayan yöntemler; kişiye özel egzersiz programı, elektrik stimülasyon, traksiyon, gerekirse korselemedir. Erken tanı ve hastanın takibi, tedavinin planlanmasında ve başarıda önemlidir” diye konuştu.

Editör: TE Bilisim