Payas Sokullu Mehmet Paşa Külliyesi’nin gezilmesiyle başlayan etkinlikte Payas Belediye Başkanı Bekir Altan, atölyeye katılan öğrencilere Payas’ın ve Sokullu Mehmet Paşa Külliyesi’nin tarihi, coğrafi ve stratejik önemine vurgu yaptı.

Başkan Altan, İstanbul – Halep – Şam – Hicaz yolu üzerinde, Hac ve İpek Yolu kervanlarının kesiştiği noktada yer alan bir menzil külliyesi olarak inşa edilen bu eser, devrin kudretli sadrazamı Sokollu Mehmet Pasa tarafından 1574 yılında Mimar Bası Mimar Sinan’a yaptırıldığını hatırlatarak şöyle devam etti:

“ Türk – İslam Mimarisinin en güzel ve en güzide eserlerinden birisidir. İnşa tarihi, Mimar Sinan’ın “ustalık eserim” dediği Edirne Selimiye Camii ile es zamanlı olması sebebiyle, bu nadide eser onun mimarlık birikiminin bir özetidir. Külliye bu güzergahı kullanan Hacı Kervanları ile ticaret kervanlarının, limanın ve askeri birliklerin emniyetini sağlamak ve konaklamalarını karşılamak amacıyla II. Selim’in saltanat döneminde inşa edilmiş, Anadolu’nun en büyük külliyesidir”

KÜLLİYENİN FİLMİ ÇEKİLECEK

İstanbul Gelişim Üniversitesi’nin öğretim görevlilerince teorik anlamda eğitim alan öğrenciler, atölyenin ilk gününde kendi yeteneklerini keşfetmek üzere kameramanlık, oyunculuk, yönetmenlik gibi çeşitli gruplara ayrıldılar.  Öğrenciler Payas Sokullu Mehmet Paşa Külliyesi’nde, şimdiye kadar öğrendikleri teorik bilgileri İstanbul Gelişim Üniversitesi görevlilerinin danışmanlığında uygulamaya geçirmeye başladılar. Bu eğitimler sonrasında atölye sona erdiğinde Payas Sokullu Mehmet Paşa Külliyesi’nin belgesel çekimleri de tamamlanmış olacak.

Öğrenciler tarafından çekilen görüntüler İstanbul Gelişim Üniversitesi tarafından kurgulanacak ve hazırlanan belgesel ile kısa filmlerin gösterimleri ise yine Payas’ta yapılacak olan gecede izleyiciyle buluşacak.   

İskenderun’un Kitap kurtlarının ödülleri verildi… İskenderun’un Kitap kurtlarının ödülleri verildi…

3 gün sürecek eğitimlere katılan lise öğrencilerine senaryodan çekime çeşitli başlıklarda sinema eğitimi verilecek. Nursan Anadolu Lisesi ve Payas Anadolu Lisesi’nden gönüllü olarak katılan 35 lise öğrencisi bu eğitimlerde yeteneklerini keşfetme fırsatını bulacak.

Editör: TE Bilisim