Bu sendromun birçok kişide görüldüğünü ifade eden Uzm. Dr. Nilay Kılıç Çınar, “Miyofasiyal Ağrı Sendromu, tetik nokta adı verilen aşırı duyarlı noktaların varlığı, kasta gergin bantlar ile karakterize bir rahatsızlıktır. Miyofasiyal Ağrı Sendromu, kas iskelet sistemi ağrılarının en yaygın sebebidir. Sırt ve boyun ağrılarının sebebi sıklıkla miyofasiyal ağrıdır” dedi.

 

Sağlıklı toplum için mutlu hekimler gerekiyor Sağlıklı toplum için mutlu hekimler gerekiyor

MİYOFASİYAL AĞRI SENDROMUNA

ZEMİN HAZIRLAYAN FAKTÖRLER NELERDİR?

MAS’ın görülme nedenlerinden söz eden Uzm. Dr. Nilay Kılıç Çınar, “Miyofasiyal Ağrı Sendromu’na; kasın aşırı kullanımı, travmalar, aynı pozisyonda uzun süreli kalma, psikolojik stres, anksiyete, uyku bozukluğu, kötü postur, hava değişimi (soğuk ve nemli hava), enfeksiyonlar, beslenme yetersizlikleri, vitamin mineral yetersizlikleri, sedanter yaşam zemin hazırlayan faktörlerdir” dedi.

BOYUN AĞRINIZIN

SEBEBİ MAS OLABİLİR

MAS’ın tedavi şekli hakkında bilgilendirmede bulunan Uzm. Dr. Nilay Kılıç Çınar, “Yapılan araştırmalarda baş boyun ağrılarının yüzde 55’inde sebebin Miyofasiyal Ağrı Sendromu olduğu anlaşılmıştır. Bazı durumlarda bel boyun fıtığını taklit eden yayılım gösteren ağrıya neden olabilir. Miyofasiyal Ağrı Sendromu, bölgesel dağılım gösterir, ağrı asimetriktir. Lokal ağrı şikâyeti olan hastalarda Miyofasiyal Ağrı Sendromu düşünülmelidir. Tedavide ağrılı tetik noktaya yapılan enjeksiyonlar (kuru iğneleme, lokal anestezik ya da steroid enjeksiyonları), ilaç tedavileri (ağrı kesici ve kas gevşeticiler), fizik tedavi ve egzersiz uygulamaları (postur düzeltme, germe egzersizleri) faydalıdır” şeklinde konuştu.

 

Editör: TE Bilisim