Açılışa, İlçe Kaymakam İskender Yönden, Belediye Başkanı M. Fatih Tosyalı,  İlçe Milli Eğitim Müdürü Ali Haytaz, İlçe Sağlık Müdürü Dr. Volkan Yeter, Beykent Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nevin Çekirge, İlçe Halk Kütüphanesi Müdürü Nebil Özdemir,  Okul Müdürü Berivan Kuyubaşıoğlu ve Yenişehir Mahallesi Muhtarı Tevfik Bilen ile okul aile birliği üyeleri ve öğrenciler katıldı.

 

Yıllar önce Mithatpaşa İlkokulundan mezun olan Prof. Dr. Nevin Çekirge’nin katkılarıyla oluşturulan ve çeşitli kitapların yanı sıra tarihi eşyaların da sergilendiği müze kütüphanenin açılış kurdelesi kesildi.

Okullarda yeniden ders başı! Okullarda yeniden ders başı!

 

Kurdele kesiminin ardından kısa bir açılış konuşması yapan Mithatpaşa İlkokulu Müdürü Berivan Kuyubaşıoğlu, 4 yıllık bir çalışmanın ürünü olan Müze Kütüphanesinin açılışını gerçekleştirmekten mutluluk duyduklarını söyledi. Kuyubaşıoğlu; “Geçmiş yıllarda okulumuzdan mezun olan Prof. Dr. Nevin Çekirge, ahde vefa için okulu ziyarete geldiğinde, kütüphanemizi görerek burayı bir müze kütüphane haline çevirmeyi düşündü. Bu projesini İskenderunlu ve Antakyalı kendi öğrencileriyle birlikte gerçekleştirdi. Projede emeği geçen herkese başta Nevin Hanım olmak üzere teşekkür ediyoruz” dedi.

Müze Kütüphanenin oluşum süreci hakkında açıklama yapan Prof. Dr. Nevin Çekirge, ilkokul anılarına değinmesinin ardından Mithatpaşa İlkokulu’nun tarihi dokusuna dikkat çekmek suretiyle öğrencilere bir takım tavsiyelerde bulundu. Kütüphanenin hayata nasıl geçtiğini anlatan Çekirge; “Böyle bir projeyi nasıl gerçekleştirdik size onu anlatmak istiyorum. Ben bu okulda okudum 50'li yıllarda, insan yaşamında ilkokulun çok önemli bir yeri var, öğretmenimi rahmetle anıyorum. İskenderun’da doğduğum için burayı hiç unutmadım, İstanbul'da yaşamama rağmen yaz aylarında ziyarete geliyorum. 4 yıl önce gelince okulu ziyaret ettim, müdürümüze rica ettim okulu gezmek istiyorum diye, tabii mimarlık misyonuyla gezerken bu sefer farklı boyutlarıyla algıladım binayı, çok önemli burası dedim. Yaklaşık 100 yıllık tarihi olan bu binanın Türk Milli Eğitim’in de kalıp, 1939’dan bu yana okul olarak kullanılması çok önemli, bana heyecan veriyor. Berivan Müdürüm sinema salonundaki tarihi yapıları gösterdi bana, onları görünce böyle bir projenin hayat bulması gerektiğini düşündüm. Bu şekilde proje oluştu. Proje çalışmalarını yaptık, tümüyle yeni bir tasarım yaptık olan şeyleri yok etmeden. Pandemi den dolayı projemizi bir yıl askıya almak zorunda kaldık ama hep çalıştık ve sonunda Müze Kütüphanemizi hayata geçirdik. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” diye konuştu.

Belediye Başkanı Fatih Tosyalı da projenin önemine vurgu yaparak; “Neredeyse her okulumuzda bir kütüphane açılıyor, artık kütüphaneler okullarımız içine girmiş bu çok güzel. Hocamın yaptığı davranış da çok anlamlı. Kendi okuduğu okulda böyle bir projeyi hayata geçirmiş olması çok güzel. Tarihi binaları korumamız, yaşatmamız lazım. Hepimize bu konuda görevler düşüyor, katkı sağlayan herkese teşekkür ediyorum. Belediye olarak da elimizden gelen desteği vermeye hazırız” dedi.

Beykent Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nevin Çekirge’ye katkılarından dolayı plaket takdim edildi.

 

 

Editör: TE Bilisim