Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde lisanslı mühendis ve mimarlar Lisanslı Harita Kadastro Mühendisleri ve Büroları Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'nin ikinci bölümü üzerine söz alan MHP’li Lütfü Kaşıkçı Türkiye’de ihtiyacın çok üzerinde mühendislik fakültesi mezunu verildiğine de dikkat çekti.

MHP’li Kaşıkçı Mühendislik eğitimini veren mevcut üniversitelerin yanına sürekli yeni üniversiteler eklendiğine de işaret ederek “Gerekli mühendislik eğitimini verebilmek için önemli olan laboratuvar ve akademik kadrolardan yoksun bu üniversiteler sayesinde her yıl ihtiyacımızın çok üstünde mezun vermekte ve bu problem önümüzde çözüm bekleyen koca bir konu hâline gelmektedir. Öğrenciler artık çok düşük netlerle mühendislik programlarına yerleşebiliyor. Hem mesleğe hem de programlara yerleşen arkadaşlarımız önemli sıkıntılar yaşamaktadır. O yüzden üniversitelerin mühendislik programları tekrardan ele alınmalıdır” diye konuştu.

“ALTYAPISI OLMAYAN ÜNİVERSİTELER

MÜHENDİSLİK PROGRAMI AÇILMAMALIDIR”

Laboratuvar altyapısı ve akademik kadrosu yeterli olmayan üniversitelere mühendislik programlarının açılmaması gerektiğini savunan Kaşıkçı, “Tıpkı hastanesi olmayan bir üniversitede tıp fakültesi açılamadığı gibi laboratuvar altyapısı olmayan bir üniversitede de mühendislik programı açılmamalıdır” dedi.

“JEOFİZİK VE JEOLOJİ MÜHENDİSLERİ

 İSTİHDAM EDİLMELİDİR.”

Türkiye’de, Yurtdışı projelerinde çalışmak isteyen birçok mühendis ve mimar olduğunu vurgulayan Kaşıkçı, “Bu arkadaşlar ile yurt dışı projeleri arasında köprü vazifesi görecek bir sistemin inşa edilmesi gerekmektedir. Ayrıca, bu sistemin içerisine, yurt dışında çalışan arkadaşların alacak ve hak kayıplarından kaynaklı sıkıntılarını çözecek bir mekanizma da yerleştirilmelidir. Özellikle deprem riski olan yerleşim bölgelerindeki belediyelerin teknik kadrolarında muhakkak suretle jeofizik ve jeoloji mühendisleri istihdam edilmelidir” şeklinde konuştu.

“KİMLİK BELGESİNİ VERME RUHSATI

MÜHENDİSLERE VERİLSİN”

Çevre Bakanlığı’nın yeni düzenlemesiyle binalara verilecek olan kimlik belgesi ruhsatının mühendis ve mimarlara verilmesi gerektiğini sözlerine ekleyen Kaşıkçı  şunları kaydetti: “Bu yeni kimlik belgesini verme ruhsatı inşaat mühendisi ve mimar arkadaşlarımıza verilirse eğer istihdamda da çok önemli bir rolü olacağını düşünüyoruz.  Ayrıca, yine, Çevre Bakanlığımız geçtiğimiz günlerde bir uygulama başlattı. Çevre Bakanlığına bağlı yeni inşaatlarda, yeni projelerde genç mezun kontenjanı diye bir kontenjan koydu. Bunun çok faydalı olduğunu düşünüyorum. Yine, kamuya alımlarda mühendis ve mimar kadroları ile tekniker kadrolarının kontenjanının artırılması gerektiğini düşünüyorum.”

Editör: TE Bilisim