Türk Eğitim Sen Hatay 2 No’lu Şubesi ile Türk Yerel Hizmet Sendikası, ‘ek zam, refah payı, vergi oranları, 3600 ek gösterge, sözleşmelilere kadro’ başta olmak üzere tüm haklı talepleri için eylem yaptı. Güvercinli Parkta bir araya gelen sendika üyeleri, dövizler ve sloganlar eşliğinde taleplerini yüksek sesle dile getirdiler. Sendika üyeleri adına basın açıklaması yapan Türk Yerel Hizmet Sendikası Gaziantep, Kilis ve Hatay Şube Başkanı Bahtiyar Şahin Geçen seneden bu seneye yüzde 81 artan doların karşısında memur maaşının ise 35,6 erime yaşadığını kaydetti.

 

“Sürücü belgesiyle motosiklet kullanmayın!” “Sürücü belgesiyle motosiklet kullanmayın!”

Şahin, Enflasyonun resmi rakamlara göre bile 21,31 ama memur maaşına yapılan zam enflasyon farkı da dahil 16,4. Erime 4,91 olduğunun altını çizerek  “Neresinden tutsak elimizde kalıyor; neresinden baksak maaşlar kuşa dönmüş durumda. Son 10 yıldır memur maaşları enflasyonun bile altında kalıyor ve sürekli eriyor. Bu durum küresel salgınla birlikte sürdürülemez bir hal aldı. Memurlarımız ve emeklilerimiz, yoksulluk sınırının altında, en temel ihtiyaçlarını bile karşılayamaz durumdadır. Toplu sözleşme görüşmeleri de etkisiz sendikalar ve malum konfederasyon yüzünden yaralara çare üretmekten uzak kalmaktadır” dedi.

Yalnızca 1 yıl içinde memurun zorunlu giderlere karşı alım gücü aylık tam 1.087 lira eridiğine işaret eden Şahin “Bu erime memurun alacak hanesinde dururken, 35-40’lara dayanan gerçek enflasyon karşısında memura ve emekli, 5+7 zam ile 2022 yılını tamamlayamaz.  Aylık enflasyon rakamları resmi olarak bile 3-4’lere dayanmışken, verilecek 5 artış bir aylık enflasyonu bile karşılamıyor. Zaten ocak ayında alınacak 5 zam, mart ayı itibarı ile vergi dilimindeki artışa gidecek. Yani bu şartlar altında 2022’de memura gerçek anlamda hiç zam yapılmayacak, maaşlar mum gibi erimeye devam edecektir” diye konuştu.

Maaş artışı, alım gücünü yükseltmiyorsa, buna zam denemeyeceğini kaydeden Şahin, memurların göstermelik zamlardan bıkmış durumda olduğunu sözlerine ekleyerek şunları söyledi: “Meseleleri halının altına süpürünce sorunlar çözülmüş olmuyor. Toplu sözleşmenin nasıl bir facia olduğunu herkesin yaşayarak anladı. Hükümet, ivedilikle memur ve emekli maaş zamlarını gözden geçirmek zorundadır. Hayallere göre zam verip gerçekleri görmezden gelmenin bedelini kamu görevlilerimiz ödememelidir. Enflasyon, büyüme, refah payı, harcamalar ve geçmiş dönemde yaşanan kayıpların telafisi gibi etkenler mutlaka değerlendirilmelidir. Biz, hakkımız olmayan hiçbir konuyu ve meblağı talep etmiyoruz. Hakkımızdan aşağısına da rıza gösterecek değiliz.”

Yıllardan beri “Hakkınız ödenmez” diyerek alkışlandıklarını aktaran Şahin “Şimdi ise hakkımızın ödenmesini istiyoruz. Biz artık sırtımızın sıvazlanmasını değil, cüzdanımıza insanca yaşamaya yetecek kadar para konulmasını istiyoruz. Sayın Bakanın “Memurlarımızı enflasyona ezdirmeyeceğiz” sözünün gerçekleşmesini bekliyoruz. Gelin çok geç olmadan memurun ve emeklinin bütçesindeki bu yangını ek zam ve refah payı uygulaması ile söndürün. Ek zam ile zararları karşılayın. Refah payı ile gerçek anlamda zam yapın, alım gücümüzü yükseltin. Biz, reel kayıplarımızın karşılanmasını ve ekonomik büyümeden bir çalışan olarak hak ettiğimiz payı istiyoruz. Biz, başta kamu çalışanları olmak üzere tüm Türk milletinin daha güzel bir Türkiye’de, yaşanabilir bir ücretle, refah içinde yaşamasını istiyoruz” şeklinde konuştu.

 

MEMUR MAAŞI ÖLDÜ DİYE,

LOKUM DAĞITTILAR

Basın açıklaması sonunda ayrıca Sendikacılar vatandaşlara ‘Memur maaşı öldü’ diyerek lokum dağıtarak zam taleplerini yinelediler.

Editör: TE Bilisim