Törende konuşan Heykeltıraş Yüksek Mimar Pınar Ötken Doğan, Defne’nin merkezi Uğur Mumcu alanında bulunan kent meydanının ortasında yükselen Atatürk Anıtı’nın Defne’nin tüm değerlerini ayrı ayrı anlattığını söyledi.

BÜYÜK BİR ENERJİ BARINDIRIYOR

Bu değerler üzerinde göklere yükselen anıtın güçlü ölçeklerde büyük bir enerji barındırdığını belirten Doğan, “Anıttaki büyük kitabelerin ilk görselinde Milattan Önce döneminden bugüne kadar yaşamış olan medeniyetler mozaiğini, ikinci görselde Cumhuriyet döneminde yaşanan kahramanlıkları, acıları ve zaferleri, üçüncü görselde çok kültürlülüğün ve barışın kentinin anlatımını izleyiciye aktaran ve bu anlatımları yazıt alanları ile güçlendirerek açıklayan kaidenin ortasındaki boşlukta var olan ışık ile tüm bu bileşenlerden gücünü alan geleceğin aydınlığını temsil ediyor.” dedi. 

KOLONLAR FARKLI MEDENİYETLERİ TEMSİL EDİYOR

Anıtta bulunan her rölyefin başlangıcında var olan dönemsel kolanların farklı medeniyetleri temsil ettiğini  belirten Doğan, “Aynı zamanda sağlam temeller üzerine kurulmuş Cumhuriyeti vurgulamaktadır. Eserin kenti anlatan görseller ve kolonlar üzerinde göklere yükselen aşkın bölümünde ise Atatürk, onu tek başına statik kılan heykel anlayışı yerine ileri düşüncelerini anlatan halkıyla birlikte güçlenen haliyle var olmaktadır.”

DEFNE YAPRAKLARI İLE BARIŞI SİMGELİYORLAR

“Kadınlarımızın, analarımızın çocukları için yapamayacakları hiçbir şey yoktur. Sevgi doludurlar, akıllıdırlar, Zekidirler, kahramandırlar. Gözlerini kırpmadan ülkelerini kurtarmada en önde giden gözünün yaşını içine akıtmayı en iyi bilendir. Gururludurlar, onurludurlar. Onlar bu anıtta Atatürk’ün çevresinde yer almakta, ellerinde Defne’nin simgesi Defne yapraklarıyla barışı simgelemektedirler.”

KÜLTÜRLERİN VE SEVGİNİN ANITI

“Atatürk’ün, “Bir vatanın sahibi olmanın yolu o topraklarda yaşanmış tarihi olayları bilmek, doğmuş uygarlıkları tanımak ve sahip olmaktan geçer” sözünden yola çıkılarak gelecek yeni nesillere Defne’nin en önemli değerlerini anlatmaktadır bu eser. Bu eser asırlardır birlikte var olabilmiş, kültürlerin, barışın ve sevginin anıtıdır.” diye konuştu.

Atatürk anıtını yapan heykeltıraş yüksek mimar Pınar Ötken Doğan’ın yaptığı konuşmanın ardından Defne Kent meydanına yerleştirilen Atatürk anıtının açılışı gerçekleştirildi. Açılışta barışın simgesi olan barış güvercinleri gökyüzüne salındı.  

 

Kıbrıs gazisi emekli Albay vefat etti… Kıbrıs gazisi emekli Albay vefat etti…

Editör: TE Bilisim