LÜTFÜ AKDOĞAN KİMDİR?

Fransız işgali altındaki Antakya’da 24 Temmuz 1930’da doğdu. İlkokulu Fransızca ve Arapça okuyarak bitirdi. Öğrenim hayatını devam ederken 1950’de mesleğe polis-adliye muhabiri olarak başladı. YENİ SABAH, TERCÜMAN, AKŞAM ve YENİ İSTANBUL gazetelerinde çalıştı. Kasım Gülek ile TANİN gazetesini çıkarttı. TERCÜMAN gazetesinin yeniden yayın hayatına geçmesinde büyük bir rol oynadı.

TERCÜMAN’da ülkenin dış ve iç politikasına yön veren yazıları, röportajları ve yeniliklerle gazete dönemin en yüksek tirajlı gazetelerinden biri haline geldi.

Lütfü Akdoğan, aynı dönemde 1965–1969 yılları arası Adalet Partisi Konya Milletvekilliği yaptı. Parlamento’da bulunduğu dönemde Dışişleri Komisyonu ile Basın ve Turizm Komisyonu üyelikleri görevlerinde bulundu. Devlet temsilcisi olarak Ortadoğu Ülkeleriyle Türkiye’nin çok yakın münasebetlerinin gelişmesinde en büyük rolü oynadı.

Milletvekiliyken bile büyük bir sevgi ve saygıyla bağlı olduğu mesleğinden kopmadı ve 1967 ile 1973 Arap-İsrail Savaşları’nda harp muhabirliği yaptı.

Bab-ı Âli’den ayrıldıktan uzun süre sonra kamuoyunda büyük yankı uyandıran HÜRRİYET gazetesinde yayınlanan Saddam Hüseyin röportajını yaptı.

Daha sonraki yıllarda konuk olarak katıldığı muhtelif televizyon kanallarındaki programlarla da bu mesleğe olan sevgisini, saygısını ve muhabirliğe başladığı ilk günkü heyecanını hiç kaybetmediğini tüm genç meslektaşlarına örnek olacak şekilde gösterdi ve aynı şevkle çalışmalarına devam ediyor.

68 Yıllık Meslek ve politik yaşamında gerçekleştirdikleri:

Birçok konuda ilklere imza attı:

*Çok önemli röportajlar yaptı; bunlardan bazıları:

“Kurşun Yağmuru Altında Kaçakçılık”, “Milyarderler Körfezi”, “Musa Dağı’ndan Geliyorum” “Ağrı Dağı’nda Ayılar Ve İnsanlar” “Dikiz Aynası” “17Numaralı Koğuş” “Barzani Anlatıyor” “Ortadoğu’da Çanlar Kimin İçin Çalıyor”  “6 Gün Savaşı” “Leyla Halit” “Cihan Sedat” “Bura Yemen’dir”…

*1956’da Kahire’de yapılacak zirve toplantısına katılacak krallar ve başkanların uçağına gizlice bindi. Türkiye’ye dönüşünde gazetesinde yaptığı haberlerle gazete okuyucularının ilgi odağı oldu.

*Ağrı Dağı’na çıkan ilk gazeteci unvanını aldı.

*Hac ve Kâbe’ye  özel izinle  ilk kamera ve fotoğraf makinesinin girmesini sağladı. Türkiye’de, Ortadoğu’da sinemalarda uzun süre oynayan, üstat Münir Nurettin’in unutulmaz nağmelerinin eşlik ettiği HAC ve KÂBE filmini gerçekleştirdi.

*Türkiye’de ilk defa gazetesi aracılığıyla çekilişler ile halk konserleri düzenlettirdi.

* Ofset baskı makinelerinin Türkiye’ye gelmesine öncülük etti.

* Ortadoğu televizyon kanallarında Arapça canlı yayınlara katıldı.

* Orta Doğu ve Körfez Ülkeleri’nde binlerce insana iş imkânı sağlattırdı.

* Almanya’ya çalışmaya gidenlere liderlik ederek Türkiye’den Almanya’ya iş göçünün yolunu açtı.

* Mısır Devlet Başkanı Nâsır ile Suudi Arabistan Kralı Faysal arasında Yemen anlaşmazlığının ortadan kaldırılmasını sağladı. Güney Yemen Halk Cumhuriyeti’nin kuruluşuna katkılarıyla pek çok insanın savaşta ölmesine engel oldu.

*  Pakistan-Hindistan Savaşı’nda bulundu ve bu savaşta önemli rol oynayarak Türkiye’nin ve İran’ın Pakistan’a yardım etmesini sağladı.

* Afrika’yla Türkiye arasında ilk münasebetlerin kurulmasında etkili oldu.

* Başta Çad olmak üzere OCAM Birliği’nin kurulmasında adım atılmasına  ve 14 Devletin bağımsızlığa kavuşmasına yardımcı oldu.

* Eritra’da savaş mücahitlerine gıda, para ve muhtelif yardımların sağlanmasında rol oynadı.

* Cibuti’nin bağımsızlığa kavuşmasında büyük rolü oldu.

* Türk kamuoyuna yazılarıyla Somali’yi tanıttı. Somali’de bir iç savaşı önledi. Somali’ye gıda maddeleriyle çeşitli yardımlar sağladı.

* Mısır Devlet Başkanı Nasır’ın kapattırdığı Süveyş Kanalı’nı gizlice geçti.

* İsrail’in Barlev Hattı’nı geçti.

* 1973 savaşında Sina’ya ilk çıkan Mısır askerleri arasında bulundu.

* Bu Savaş sırasında Enver Sedat’ın eşi ile görüşerek iç yüzünü bütün dünyaya  anlattı.

* Ortadoğu’da kendisinden yardım isteyen bazı parti başkanının yeniden Başbakan olmasında rol oynadı

* Şah’ın İran’dan kaçmasından sonra göç eden İranlılara yardımlarda bulundu. Tekrar ülkelerine dönmeleri için çalışmalar yaptı.

*I. Körfez Savaşında ambargo dolayısıyla Irak’ta ölen çocukların imdadına  yetişti ve ambargoya rağmen iki defa özel uçakla Iraklı çocuklara mama ve     gıda maddeleri taşıdı.

Toplam 10 savaş ve 20 ihtilal gördü; bunlardan bazıları:

*1956 İsrail-Mısır Savaşı

*1967 İsrail Savaşı

*1973 İsrail Savaşı

* Yemen Savaşı

*Keşmir Savaşı (Hindistan-Pakistan arasında)

*Lübnan iç savaşı

*Cezayir Savaşı

*Libya Savaşı

*Irak-İran Savaşı

*I. Körfez Savaşı

*Cezayir İhtilâli

*Suriye’deki ihtilâller

* Irak’taki ihtilaller

* Mısır Nasır dönemi ihtilali

* Libya Kaddafi ihtilali

* İran’daki ihtilaller

* Türkiye’deki ihtilaller

  • Bazı Arap ülkelerinde yapılması düşünülen ihtilâlleri önledi.
  • Hükumet darbelerini önledi.
  • Arap Liderler ile yakın dostluklar kurdu.

 

 

Editör: TE Bilisim