Dr. Riyat Kırmızıoğlu, aşının hastalıkla karşılaşmadan mücadele etmenin önemli bir yolu olduğuna değindiği sosyal medya değerlendirmesinde “Aşı her zaman kitleleri korumada hastalık ve ölümleri azaltmada uygulanagelmiş önemli bir sağlık uygulamasıdır. Her aşının koruma oranı yapılan çalışmalarla belirlenir. Coronavirüs aşısının ithal edileceği açıklamasının yapılmasının ardından tartışmalar farklı boyutlara ulaştı. İthal edilecek iki aşı arasındaki özellikler var. Covid-19 aşıları içinde Biontech-Pfizer koruma oranı görece hafif daha yüksek görünse de teknolojisi gereği -70 santigrat derece gibi çok düşük sıcaklıkta saklanabildiği gerçekliğini ortaya koymak gerekir. Çok yakın koruma oranına sahip Sinovac (Çin) aşısı ülkemiz şartlarında depolama ve transportu şu an mümkün olan aşıdır” diye konutu.

 

UZMANLARA KULAK VERİN

Aşı konusunda bilen ve bilmeyen herkesin aşı konusunda görüş ortaya koyduğuna dikkat çeken Dr. Riyat Kırmızıoğlu “Bazı kesimler de aşı karşıtlığı propagandası yapıyor. Aşı karşıtlığı eğitimli veya eğitimsiz, konunun uzmanı olmayan kişiler tarafından halk düşmanlığına varan cahilce ve ahlaki değerlere uymayan bir boyut aldığında salgın daha çok can alacak, daha çok acılara sebep olacaktır. Aslına bakılırsa menşei ve teknolojisine bakmadan lojistik olarak en mümkün olan aşıyla biran önce toplumda aşılama oranı (bağışıklık) yüzde 60 ve üzerine çıkartılırsa salgın sona erer. Bu gerçeği unutmadan kara propaganda gibi halk düşmanlığı yapan şarlatanlara değil, aşı konusunda söz söyleyebilen değerli ve ciddi bilim insanlarına kulak vermeliyiz. Son söz aşı yaptırın, yaptırılması konusunda bilime kulak verin” şeklinde konuştu.

 

Sorgulanması gereken, aşının nereden geldiğinin değil, Türkiye’nin neden geride kaldığının konusu olduğunu sözlerine ekleyen Dr. Kırmızıoğlu, şunları kaydetti: “Nereden geldiği değil, ne kadar koruduğu ve ülkemizin şartlarına en hızlı hangisinin uyduğu önemlidir. Bu güne kadar hangi aşı nereden geldiğine baktınız mı? Soracaksınız biz niye aşı çalışmalarında geride kaldık, onu sorun bence.”

Editör: TE Bilisim