Güne yine bir hak ihlali ile başladık. Gece yarısı yapılan yasa değişiklikleri artık rutinimiz hale geldi diyen İskenderun kadın platformu adına filiz Yeşildağ, İstanbul Sözleşmesi ile ilgili şu açıklamayı yaptı:

“ İstanbul sözleşmesinden cumhurbaşkanı kararnamesi ile imza çekildi. Uluslararası sözleşmeler, "masa başında" imzacı devletlerin öylesine imzaladıkları sözleşmeler değildir.

Tüm uluslararası " hak" sözleşmelerinin ardında, ödenen büyük bedeller, verilen mücadeleler vardır.  İstanbul Sözleşmesi yılmadan mücadele eden kadınların emeğidir.  Sözleşme, imzacı devletlere birçok yükümlülük getirmiştir. "Genel yükümlükler"  başlığı altında şöyle der ; " Taraflar, kültür, örf adet, gelenek, din veya sözde namusun işbu sözleşme kapsamındaki herhangi bir şiddet eylemi için mazeret oluşturmamasını sağlar."

Yani sözleşme imzacı devletlere, " Toplumsal cinseyetçi bakış açısını" değiştirme, kadın ve erkek arasındaki her türlü eşitsizliği ortadan kaldırmayı, kadına yönelik şiddet konusunda, etkin önlemler alma görevini yüklemektedir.

Sözleşme, " Temel haklar, eşitlik ve ayrım gözetmeme" başlığı altında cinsel kimlik, cinsel yönelim, göçmen ve mülteci olma durumu, ulusal azınlık ve daha birçok alanda, " Ayrımcılık yapmama" görevini de imzacı devletlere yüklemektedir. Türkiye Cumhuriyeti devleti, mecliste aldığı bir karar ile imzaladığı bu sözleşmedeki imzasını bir Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile bir gece yarısı geri çekmiştir. Bu karar sözleşmenin kadınlara, çocuklara ve LGBTİ+ lara tanıdığı haklardan vazgeçme kararıdır. Öldürülseniz de, tecavüze, tacize, istismara maruz bırakılsanız da biz failleri, erkek şiddetini koruyacağız” demektir! Bilinsin ki sonuna kadar mücadele edeceğiz, birleşeceğiz ve haklarımızı geri alacağız. “

 

 

Editör: TE Bilisim