Bir süredir İstanbul’da ve Marmara denizinde geniş alanları, balıkçı barınaklarını kaplayan deniz salyası İskenderun’da da sahilde AVM karşısından başlayarak Yelken Kulübüne doğru devam kıyı şeridinde parça parça görüldü.  Mavi deniz yerini kötü bir görüntü bırakan, görenleri de endişelendiren deniz salyasının uzmanlara göre yararları var. Ancak toksin üretmesi halinde bu durum hem canlı çeşitliliğini hem de insan sağlığını tehdit ediyor.

Uzmanlar, deniz salyasının toksin saldığı zaman da insana kadar etkili olabilen solunum felci, ishal, deride tahribat gibi durumlar gözlenebildiğine işaret ediyor. Aynı zamanda bunların ağır metalleri bünyesine alıp dibe inip çürümeye başlayacaklarını, o süreçte bazı kabuklu canlıların, bunları süzerek beslenen balıklarda içinde eğer toksin de varsa ağır metallerle birlikte katları şeklinde dokuda birikeceği belirtiliyor.

Bu besin ağında bir canlıdan diğer canlıya birikerek gideceği de hatırlatılarak bu insana geldiğinde solunum felci, ishal, deride tahribat gibi olaylar gözlemlene bileceği ifade ediliyor.

 

Editör: TE Bilisim