CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Kahramanmaraş Milletvekili Ali Öztunç, Canlı hayvan ithalatı, hem bir canlı olan hayvana eziyet, hem de insana sağlıksız koşullarda beslenmeyi beraber getirdiğini açıkladı. Öztunç,” Uzak kıtalardan hınca hınç dolu gemilerde üst üste ithal edilen hayvanlar ise mevcut durumda sağlıksız koşullar içinde, denetimsiz ve refahtan uzak bir halde sınırlarımıza girerek, aynı zamanda halk sağlığını tehdit ediyor. “dedi.

Konunun uzun süredir takipçisi olduğunun altını çizen CHP Doğa Haklarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Ali Öztunç, canlı hayvan ithalatı ile ilgili olarak 16 soruda Bakan Pakdemirli’den sorularına yanıtını istedi.

 İskenderun Limanı’na da gelen Canlı Hayvan ithalatı ile ilgili Türkiye’ye gelen canlı hayvan ve kırmızı et ithalatı ne zaman sıfırlanacaktır?” diyen Öztunç’un cevaplanmasını istediği T.B.M.M’ye verdiği soru önergesinde şunlar yer aldı:

Hayvan taşımacılığı, 24.12.2011 tarih ve 28152 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan “Hayvanların Nakilleri    Sırasında Refahı ve Korunması Yönetmeliği”  ile 312.2013 tarihinde yürürlüğe giren Sevkiyatlar yönetmelik hükümlerine uygun olarak yapılmakta mıdır?

Liman içinde bulunan veteriner sınır noktası kontrol müdürlüklerinde görevli veterinerler, gemilerde yapılan kontroller için yeterli sayıda mıdır?

Canlı hayvanların klinik ve fiziki muayeneleri yönetmelik uyarınca belirli bir oransal yüzde yöntemi ile mi yoksa tek tek mi yapılmaktadır?

2017 yılından buyana ülkemize kaç adet büyük ve küçükbaş besilik- kasaplık damızlık canlı hayvan ithal edilmiştir?

2017 yılından buyana kaç kg kırmızı et ithalatı yapılmıştır?

2017 yılından bu yana Kasaplık-Damızlık ve Besilik canlı hayvan (Büyük, Küçük Baş) ithalatının toplam maliyeti nedir?

2017 yılından bu yana kırmız et ithalatının toplam maliyeti nedir?

2017 yılından bu yana ithal edilerek ülkeye getirilen hayvanların kaçı ülkemizde kalmış, kaçı  yurt dışına ihraç edilmiştir?

2017 yılından bu yana ülkeye gelen canlı hayvanların ihraç edilmesinden sağlanan döviz miktarı nedir?

2017 yılından buyana ülkemizde veteriner sağlık sertifikaları sahte çıkan sevkiyat gerçekleşmiş midir? Eğer varsa Cumhuriyet Savcılığına intikal etmiş midir? Sonuçları nelerdir?

2017 yılından buyana Hayvancılık ile uğraşan yerli besici ve üreticiye ne kadar teşvik verilmiştir?

2017 yılından buyana yapılan ithalatlar için harcanan döviz miktarının yerli üreticiye teşvik olarak verilmesi halinde fayda maliyet analizi yapılmış mıdır?

Türkiye’nin canlı hayvan sevkiyatlarının bir toplama merkezi haline getirilmesi projesi var mıdır?

-Eğer var ise ülkemizde Hayvancılık İhtisas Bölgesi kurulması projesi var mıdır? Var ise hangi illerde kurulacaktır?

2021 yılında kaç adet canlı hayvan ithalatı hedeflenmektedir? 2017 yılından bu yana yapılan canlı hayvan ve et ithalatı nedeniyle hayvancılığı bırakan yerli üretici sayısı kaçtır? İthalatın toplumsal maliyet analizi hesaplanmış mıdır?

Ülkemizde canlı hayvan ve kırmızı et ithalatı ne zaman sıfırlanacaktır?”

Editör: TE Bilisim