Bir Televizyon programında serbest bölge konusunu gündeme getiren Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş, İskenderun’un Serbest Bölge ilan edilmesi için çalışmalarını sürdürdüklerini söyledi.

SERBEST BÖLGE VE VİZYON ÇALIŞTAYI

Yaz aylarında dünyanın birçok bölgesinde şirketlerin yöneticilerini Hatay’a davet edip Serbest Bölge ve Vizyon Çalıştayı yapacaklarını açıklayan Savaş, “İskenderun serbest bölgesini kurarsak hem Hatay hem ülkemiz gelişir. İlk aşamada 3 yılda 3 milyar dolar yatırım getireceğini hesapladık. Bu gelişmenin istihdama katkısı büyük olur. Bu konudaki tüm dinamikleri davet edeceğiz. Bakanlıklar, STK’lar,  uluslararası kuruluşlar olmak üzere hepsini çağıracağız. Bu gelişmeyi bu hükümet yapmazsa biz iktidara geldiğimizde ilk işimiz bu olacak. Doğu Akdeniz’deki petrol ve doğal gaz rezervlerinde en avantajlı bölge Hatay olacak” dedi.

İSKENDERUN’UN SONUÇSUZ

SERBEST BÖLGE SÜRECİ!

1953 yılında "Serbest Bölgeler Kanunu" ve bu kanuna işlerlik sağlayacak "Serbest Bölge Nizamnamesi" 1956 yılında kabul edilmiş, bunun sonucunda İskenderun Limanı'nda bir serbest bölge kurulma kararı alınmış ancak hayata geçirilememişti. Merhum Cumhurbaşkanı Turgut Özal’ın Başbakanlığı döneminde de İskenderun’da serbest bölge gündeme getirilmiş, Mersin’e kaptırılmıştı. İskenderun’da bir serbest bölge kurulması yolunda l996’da da valilik tarafından büyük çaba harcandı. Devletten kredi bulma ve alma şansı olmadığı bilindiği için Hatay’ın kendi kaynaklarına dayalı olarak İskenderun’da serbest bölge için o yıllarda en uygun yerin ise İskenderun Organize Sanayi bölgesinin hemen tel duvar komşusu, İSDEMİR’le olan boş alan talep edilmişti. 300-400 dönüm bir alan oluşması beklenmekteydi. Bu takdirde 100 dönümde deniz doldurularak ve konteyner rıhtımım kurularak 500-550 dönümlük bir serbest bölge alanı oluşabilir diye düşünülmüştü. Tüm çalışmalar tamamlanmış, İsdemir arazisinden satış pazarlık ve izinin sonuçlanması beklenmişti, ancak sonuç alınamamıştı.

Aradan geçen yıllar sonra Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş bu konuyu bir kez daha gündeme taşıdı.

 

 

CW Enerji, savunma sanayisine  ürün geliştiriyor CW Enerji, savunma sanayisine ürün geliştiriyor

Editör: TE Bilisim