Maliyetlere bağlı olarak konut fiyatlarındaki yükselişin, satışlarda durgunluk yaşanmasına da neden olduğunu kaydeden Tennioğlu; “Girdi maliyetlerine bakıldığı zaman inşaat sektörünü ciddi anlamda etkiledi. Elektrik, doğalgaz, akaryakıt artışları girdi maliyetlerini tamamen etkilemektedir. Çünkü bütün üretim bunlara bağlı” dedi.

 

Çimentoya bakıldığı zaman doğalgazla, elektrikle üretildiğini belirten Tennioğlu “Haliyle bunlara gelen zamların oranlarına baktığınız zaman da nakliyede de aynı şekilde fiyat farkı oluyor, maliyetler çok yükseliyor neticede. Geçen seneki çimento fiyatlarına baktığınız zaman 180-200 lira arasında olan 1 metreküp beton şu an 900 TL civarında. Demire baktığınız zaman 5-6 bin bandında değişirken şimdi 15-16 bin lira civarında. Girdi maliyetlerini frenleyemiyoruz. Maliyet fiyatlarını tahmin de edemediğimiz için bütün Müteahhitlik sektörü krizde tamamen. Çünkü bugün aldığını yarın aynı fiyata alamıyor. Bizler üretirken daha düşük maliyetli binalar yapmak isteriz ama bunun yanında da sağlam bina olması lazım, güzel bina olması lazım, günün şartlarına uygun, teknolojik bina olması lazım, artık teknoloji bunu gerektiriyor. Konut üretimi basit, Türkiye'deki teknoloji artık o kadar büyük boyutta ki çok kısa zamanda konut üretebiliyorsunuz. 12 aylık bir zamanda konutu üretme şansına sahipsiniz” diye konuştu.

 

Maliyet fiyatların düzene oturmasıyla işlerin de artacağını kaydeden Tennioğlu; “Diğer kalemlere baktığınız zaman, seramikte en az 2-3 misli artmıştır, işçilik de artmıştır. Asgari ücret 50 arttı. Girdi maliyetleri çok yüksek olduğu için Müteahhitleri bir hayli zorlamaya başladı. Ben 47 yıldır bu işi yapıyorum, maliyetler yüksek olduğu sürece inşaat sektöründeki düşüşü yaşayacağız. İnşaatı destekleyen krediler istiyoruz, bunlar da şu anda çok yüksek onların düşürülmesini istiyoruz. Faizlerin yüksek olması da bizim işimize yaramıyor. Bir an önce inşaat sektöründeki maliyetlerin düşürülmesini istiyoruz. Daha reel bir hale gelirse inşaat sektörü de biraz nefes alacaktır. Tüm insanların hedefi, isteği bir konut sahibi olmaktır, eskiden biz bunu rahatlıkla insanlarımıza sunuyorduk şimdi sunamıyoruz. Bu zor dönemde herkesin Allah yardımcısı olsun. Maliyetlerin yerine oturması, fiyat farklarının uzun süre olmaması sağlanırsa, karşı tarafa verdiğimiz taahhütleri yerine getirmiş olacağız” şeklinde konuştu.

 

CW Enerji ile yeşil geleceğe bir adım daha CW Enerji ile yeşil geleceğe bir adım daha

Editör: TE Bilisim