Son aylarda sıfır ve 2. El otomobil fiyatlarında yaşanan artış, oto alım satım sektörünü ciddi sıkıntılara soktu. Araç fiyatlarının yükselmesinin ‘Galericilerin fazla para kazanıyor’ şekilde yorumlandığını ancak doğru olmadığının ve sektörde kimsenin önünü göremediğinin altını çizen Turgut Gülşen “Bizim sektörle ilgili söyleyeceğimiz, iş nereye gidiyor kimse önünü göremiyor. 2-3 ay sonra neler olacak hiçbir şey belli değil. Bir araç bir ayda 3 defa zam yerse çok fazla konuşacak şey yok. Araç fiyatlarının inme şansı yok böyle giderse” dedi.

 

Dövizdeki hareketlenme fiyatları arttırdıkça arttırdığını vurgulayan Turgut Gülşen “Bayilerde araba olmayışı da fiyatları yükseltiyor. Siz bir araç almak istiyorsunuz, bayiye gidiyorsunuz, bayide araç yok, ne zaman teslim edersin diyorsunuz, önümüzdeki ay ama önümüzdeki ay da neyi kaça alacağınız belli değil. Son iki ay içerisinde 20 zamlandı, 2 ay sonra bir 20 daha zamlanırsa biz bu araçları kime satacağız, nasıl satacağız? Kim nasıl alacak? Böyle giderse 2023'ün Ocak ayında 1 milyonun altında binebileceğiniz bir araç kalmayacak gibi görünüyor” diye konuştu.

 

Talep olduğunu ancak sürekli artan fiyatlar nedeniyle araçları satıp satmama konusunda kararsız kaldıklarını ifade eden Turgut Gülşen; “Çünkü 10 liraya sattığımız malı 3 gün sonra 12 liraya almak zorunda kalıyoruz. Satsak mı satmasak mı iki arada kalıyoruz. Talep var, insanlar araç istiyor ama biz satıp satmama konusunda kararsızız. Bir fiyat belirliyoruz, istediğimiz fiyatı verirlerse satıyoruz onun dışındaki teklifleri çok değerlendirmeye almıyoruz çünkü satmak mı karlı bekletmek mi karlı henüz biz de karar veremedik. Galeriler çok para kazanıyor sanıyor herkes ama aslında öyle bir şey yok. Adet olarak baktığınızda 30 araçla çalışıyorsanız stok olarak geldiğimiz noktada en az 10 20 eridi stokumuz. Alamıyorsunuz çünkü TL olarak bakıldığında paranız eriyor, biz de ne yapacağımızı bilmez bir durumdayız, Allah herkesin yardımcısı olsun, herkesin işi zor” şeklinde konuştu.

 

Fiyat artışlarının sadece araçlar olmadığını, her şeyin fiyatının arttığını kaydeden Gülşen şunları söyledi: “Petrole gelen zamlar iğneden ipliğe her şeyin fiyatını arttırıyor, buna engel olmak artık hükümetin işi ama nasıl yapacaklar bilmiyorum, bekleyip göreceğiz. Arabası olan yakıt 50 lira da olsa alıp binecek, insanlar alışmış. İnsanlar alıştığı için evinden işine gidecek, çocuklarını alacak, okula bırakacak, getirecek. Bundan bir 10 sene önce belki otomobil lükstü ama şimdi ihtiyaç. Her evde bir tane araba da yok, 2-3 tane araç var. İkinci el araçlarda da 3-5 günde bir fiyat güncellemesi yapmak durumunda kalıyoruz. Yükseliyor sürekli. Bizdeki en büyük sıkıntı, sattığımız aracın yerine aynısını aynı paraya koyamıyoruz. Böyle olunca da ister istemez fiyatları arttıkça artıyor, bunu engellemenin yolu nedir inanın biz de bilmiyoruz. Şöyle bir örnek verelim geçen seneyle bu yıla baktığımızda, 400-450 bin liraya satılan bir aracın bu günkü fiyatı 750 bin lira civarında maalesef”

Avrasya'nın en büyük fuarı Nisan sonu kapı açıyor Avrasya'nın en büyük fuarı Nisan sonu kapı açıyor

Editör: TE Bilisim