İnsan Hakları Derneği İskenderun Şube binasında yapılan basın açıklaması toplantısına Av. Mehtap Sert ve insan hakları Derneği üyeleri katıldı. İnsan Hakları Derneği İskenderun Şube Başkanı Coşkun Selçuk özellikle hasta mahpusların durumu ve tedavi süreçlerinin cezaevinde sürdürülmeye çalışılması durumu daha da vahim hale getirdiğini söyledi.

Selçuk, Yaşanan pandemi döneminde insan hakları açısından gündemi uzun zamandır meşgul eden ve bir türlü çözülemeyen hasta mahpusların tahliye edilmemesi sorunu, kendini daha görünür kıldığını belirterek “2020 yılı içerisinde cezaevlerindeki hasta mahpuslarla ilgili İHD Merkez Hapishaneler Komisyonu’nca bir çalışma yapıldı. Buna göre derneğimize ulaşabilen ve tespit edebildiğimiz kadarı ile Türkiye hapishanelerinde halen 590’ı ağır hasta olmak üzere toplam 1564 hasta mahpus bulunmaktadır. Bu sayının çok daha yüksek olduğunu özellikle belirtmek isteriz” dedi.

İSKENDERUN’DA DA İKİ KRİTİK MAHPUS VAR

İskenderun T Tipi Cezaevi’nde isimleri ağır hasta listelerinde bulunan iki mahpusun durumu her geçen gün daha kritik hale geldiğini aktaran Selçuk “Sıddık Güler 1940 doğumludur. Kalp rahatsızlığı, hipertansiyon, iltihaplı eklem romatizması ve son zamanlarda artan diz ağrıları ve morluklar gibi rahatsızlıkları var. Ailesiyle yaptığı son telefon görüşmesinde güçlükle konuşabildiğini ailesi bildirmiştir. İsmail Tamboğa’nın midesi yiyecek kabul etmemektedir. Mide kanseri olması nedeniyle diyet yiyecekleri gerekmekte ve temin edilemediği için 35 kiloya kadar düştüğü ifade edilmektedir” diye konuştu.

2020 yılı içerisinde İHD’nin tespit ettiği 49 mahpus cezaevlerinde yaşamını yitirdiğini de sözlerine ekleyen Selçuk “Cezaevlerinden yeni ölüm haberleri almak istemiyoruz. Cezaevlerindeki şartların insan hakları sözleşmelerine uygun olarak düzenlenmesini ve hasta mahpusların tahliye edilerek tedavilerinin dışarıda yapılması önündeki engellerin kaldırılmasını talep ediyoruz. İskenderun T Tipi Cezaevi’nde mahpus Sıddık Güler ve İsmail Tamboğa ile ilgili daha önce de Adalet Bakanlığı TBMM İnsan hakları Komisyonu ve Cumhuriyet Savcılığı’na başvuruda bulunmuştuk. Durumlarının ağırlaşması nedeniyle her iki mahpusun tedavisinin dışarıda yapılabilmesi için tahliye edilmeleri konusunda bir kez daha çağrıda bulunuyoruz” şeklinde konuştu.

 

Editör: TE Bilisim