İnsan Hak ve Hürriyetleri (İHH) İnsani Yardım Vakfı, Uluslararası Doktorlar Birliği (AID) ve Kuveyt merkezli Beyt-el Zekat kurumlarının iş birliğiyle Suriye’nin İdlib ili kırsalındaki Sarmada ilçesinde 2021 yılının Haziran ayında açılan Göz Sağlığı Merkezi’nde 200 hasta tedavi edildiği bildirildi. 

Bölgede yaşayan sivillerin göz rahatsızlıklarının tespiti ve tedavisi için çalışma yürüttüklerini ifade eden Merkez’de görevli olan Dr. Samir el Halil karşılaştıkları vakaların birbirine benzediğine işaret ederek “Vakalarda genel olarak halk dilinde beyaz su hastalığı olarak bilinen katarakta çok fazla rastlıyoruz. Aslında katarakt ameliyatı 15 dakika içerisinde yapılan basit bir ameliyattır. Lakin İdlib’te göz hastalıklarıyla ilgili çalışma yapan yeterli sayıda sağlık kuruluşu olmadığı için birçok hasta tedavi edilememiş. Biz bu merkezde tamamen ücretsiz olarak her hafta 50 kişiyi muayene ediyor ve haftanın iki günü ameliyat imkânı sunuyoruz” diye konuştu. 

Merkezde yapılan ameliyatların başarılı geçtiğini sözlerine ekleyen Halil, “Yeterli tıbbi olanaklara ve uzman personele sahip olduğumuz için ameliyatlarımız başarılı geçiyor. Böylelikle insanlar, görme yetilerine yeniden kavuşuyorlar. Bu merkezde çalışmalara başladığımız tarihten bu yana 200 kişiyi tedavi ettik” dedi.

İHH, AID ve Beyt-el Zekat kurumlarının iş birliğiyle faaliyetlerini yürüten merkezde; 1 göz hekimi, 2 hemşire ve 3 idari personel çalışıyor.

Editör: TE Bilisim