Hatay Büyükşehir Belediyesi önüne vatandaşlar ‘Defne Oluşum Meclisi’ adına siyah çelenk bırakarak kentin dışına halen taşınmamasını protesto etti.  

 

Defne Oluşum Meclisi adına yapılan açıklamada ise verilen onca mücadelenin sonunda konunun TMMOB (Türk Mühendis Mimarlar Odaları Birliği)’ne taşındığı, Hatay Büyükşehir Belediyesi başkanının da kamuoyu önünde rapordan çıkacak sonuca göre hareket edeceğini beyanı hatırlatıldı.

  

Raporun Nisan ayının sonlarında açıklandığı ve raporda kesin ifadelerle mevcut tesisin derhal kapatılması, yeni yapılacak tesisin hangi teknoloji kullanılarak yapılırsa yapılsın yerinde yapılmasının uygun olmadığına dikkat çekilen açıklamada “Yerleşim alanlarından uzak bir yer seçimi yapılması gerektiği ve mevcut alanın Defne Halkının ihtiyacı doğrultusunda Kent Parkı yapılması gerektiği vurgulanmıştı!” denildi.

 

Raporun kamuoyuna açıklanmasının ardından uzunca bir süre sessizliğe bürünen Hatay Büyükşehir Belediye Başkanının, yaptığı ilk açıklamaya da vurgu yapılan açıklamada “Raporu itibarsızlaştırmaya çalışmış ve daha öncesinde defalarca yaptığı gibi, bu konuda verdiği sözden caymaya çalışmıştır. Aradan geçen bunca zamanda, raporun gerekleri yerine getirilmediği gibi, hiçbir açıklama yapılmamış ve konu adeta gündemden düşürülmeye çalışılmıştır. Tesisin kapatılıp, yenisinin başka bir bölgede yapılmasına, maliyet gerekçe gösterilerek yanaşılmamakta yerinde yapımı için yeni proje ve fikirler üretilmeye çalışıldığını görmekteyiz” diye kaydedildi.

 

Defne Oluşum Meclisi adına yapılan açıklamada ayrıca yetkililere tekrar seslenilerek şunlar kaydedildi: “İnsan sağlığının maliyeti olmaz! Halk ve Çevre sağlığını parayla ölçen zihniyete asla teslim olmayacağız. Yaşam alanlarımızdan elinizi çekini! Hatay Büyükşehir Belediyesi yetkililerinin bu konudaki tavrını protesto ediyor, Turunculu atık arıtma tesisinin derhal kapatılması, yeni tesis için yaşam alanlarının dışında yer seçimi yapılması ve mevcut alanın Defne Halkına Kent Park olarak kazandırılması talebimizi yineliyoruz. Tesisin yerinde yenilenmesi için hukuksuz bir şekilde alınan ve TMMOB raporunda uygun olmadığı açıkça değerlendirilen ÇED raporunu yargıya taşıyacağımızı da buradan ilan ediyor, Bu konuda asla geri adım atmayacağız ve taleplerimizi hayata geçmesi için sonuna kadar mücadele edeceğiz!”

Editör: TE Bilisim