HBB Kent Arşivi Şube Müdürlüğü ve Turizm Tanıtım Şube Müdürlüğü Anadolu’nun ilk camisi olan Habib-i Neccar Cami’nin yanında yer alan eski konakta hizmet vermeye başladı. Aynı zamanda Hatay ile ilgili Osmanlı dönemine ait resmi belgelerin ve tarih kitaplarının yer aldığı Kent Arşivi Kütüphanesi de açıldı. Açılışta siyaset, eğitim ve akademi dünyasından çok sayıda davetli yer aldı.

 

Kent Arşivi Kütüphanesi ile Hatay’ın geçmişini geleceğe taşıyacaklarını belirten HBB Başkanı Doç. Dr. Lütfü Savaş, bunun onurunu yaşadıklarını belirterek “Bir kent, ülke ve coğrafya hafızasıyla geleceğe taşınır. Belleğimizde olan birçok belge ve bilgiyi geleceğe kütüphanemiz sayesinde geleceğe taşıyacağız. Anadolu’nun ilk camisi olan Habib-i Neccar Camisi’nin yanında hizmet vermekten ayrıca gururluyuz. Atalarımızdan bize miras kalan alçakgönüllülük kültürünü yaşatacağız. Bilim yuvamızın açılmasında başta Vakıflar Bölge Müdürlüğü yöneticileri olmak üzere emeği geçen herkese çok teşekkür ederim” dedi.

 

TECİMEN: BURASI KENTİMİZİN HAFIZA KAYDIDIR

Kent Arşivi Kütüphanesi hakkında detaylı bilgi veren HBB Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanı Dr. Ülkü Tecimen de “Kent arşivlerinin var olma nedenlerinin tarihsel ve kültürel hayatı yaşatmaktır. Burası kentimizin hafıza kaydıdır. Kütüphanemizde Osmanlı dönemine ait 80 bin yazışmanın dijitali kaydı ve 3 bin cilt kitap yer almaktadır. Kültür kompleksimizden lisans, yüksek lisans ve doktora öğrencileri ile şehrimiz hakkında araştırma yapmak isteyen herkes faydalanabilecek. Emeği geçen herkese çok teşekkür ederim” diye konuştu.

 

1500 yılından Cumhuriyet’in kuruluşuna kadar Hatay ile ilgili yapılan resmi yazışmaları içeren 80 bin belge ile tarih, kültür, gastronomi, sanat ve turizm ile ilgili 3 bin cilt kitabın yer aldığı HBB Kent Arşivi Şube Müdürlüğü hafta içi 08.00-17.00 saatleri arasında hizmet verecek.

 

HBB’nin şehre kazandırdığı bu kıymetli kütüphanenin açılışına Lütfü Savaş ile birlikte eşi Prof. Dr. Nazan Savaş, CHP Hatay Milletvekili İsmet Tokdemir, Dış İşleri Bakanlığı Hatay Temsilcisi Büyükelçi Serdar Cengiz, HBB meclis üyeleri ve idarecileri, Saadet Partisi GİK Üyesi Doç. Dr. Necmettin Çalışkan, resmi kurum idarecileri, siyasi parti temsilcileri, akademisyenler ve çok sayıda davetli katıldı.

 

Editör: TE Bilisim