Cumhuriyet Halk Partisi Hatay Milletvekili Av.Suzan Şahin, artan hava kirliliği ve kanser oranları sonrası Hatay’da kanser vakalarının artmasının sebebini ve alınan tedbirleri Meclis gündemine taşıdı.

 

CHP’li Şahin TBMM Başkanlığı’na sunduğu önergesinde, ‘‘Kansere bağlı ölümlerden en çok etkilenen iller arasında Hatay da yer alıyor. Hatay’da, organize sanayi bölgeleri, termik santraller, demir çelik fabrikaları, gübre fabrikaları ve diğer sanayi tesislerinin yoğun olarak faaliyet göstermesi hava kirliliğini arttırmakta ve ortaya çıkan hava kirliliği insan ve çevre sağlığını tehdit eder düzeye ulaşmaktadır. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yayımlanan il çevre durum raporlarında da Hatay için hava kirliliğinin önemli bir sorun olduğuna dikkat çekilmektedir. Unutulmamalıdır ki kanser Türkiye’de ölüm nedenleri arasında ikinci sırada yer alan çok ciddi bir illettir.’’ ifadelerini kullandı.

 

 

‘KETEM SAYISI YETERSİZ’

 

Milletvekili Şahin, artan kanser vakalarına ve Hatay’ın en riskli iller arasında olması durumuna karşılık kanser taramalarında önemli bir kuruluş olan Kanser Erken Teşhis Tarama ve Eğitim Merkezlerinin (KETEM) yeterli sayıda ve yaygınlıkta olmadığını söyledi.

Şahin, ‘‘Hatay’da 4 adet KETEM ve 2 adet Sağlıklı Hayat Merkezi içerisinde KETEM Antakya, İskenderun, Kırıkhan, Reyhanlı, Dörtyol, Defne, olmak üzere toplamda sadece 6 merkezde  hizmet verilmektedir. Nüfus ve yoğunlukları düşünüldüğünde Arsuz ve Samandağ’da da KETEM kurulmalı. Arsuz ve Samandağ’a KETEM kurmak için girişimlerde bulanacak işin peşini bırakmayacağız. Halk sağlığı her şeyden önemlidir.’’ dedi.

Turhal Belediye Başkanı Erdem Ural'dan anlamlı çağrı Turhal Belediye Başkanı Erdem Ural'dan anlamlı çağrı

SAĞLIK BAKANINA SORDU

CHP’ Hatay Milletvekili Suzan Şahin’in Meclis Başkanlığı’na sunduğu önergesinde Sağlık Bakanın cevaplamasını istediği sorular ise şöyle;

 

Ülkemizde kanser verilerinin düzenli tutulmamasının nedeni nedir?

Hatay ili ve ilçelerinde 2012-2020 yıllarında kanser teşhisi konulan kişi sayısı nedir? Kanser türlerine göre dağılımı ve en çok artış gösteren kanser türü hangisidir?

Hatay ili ve ilçelerinde kanser vakaları sıklığı ve dağılımı nedir? Kanser kaynaklı ölüm oranı nedir?

Hatay il ve ilçelerinde KETEM olmayan ilçelerde KETEM açılması düşünülüyor mu?

Özellikle Arsuz ve Samandağ ilçelerimizde KETEM açılmamasının nedeni nedir?

KETEM açılması için nüfus yoğunluğu, ulaşım koşulları yanında hasta yükü ve ölüm oranları dikkate alınmakta mıdır?

 

 

Editör: TE Bilisim