Antakya Defne Rotary Kulübü Başkanı Dr. Selda Bağdadioğlu Yumuşak, Antakya Kültürel Mirası Koruma Derneği Başkanı Kenan Yurttagül, Hatay Tabiatı Koruma Derneği Başkanı Abdullah Öğünç'ün; dağ ceylanlarının yaşam alanına daha önce çimento fabrikası kurulmasının düşünüldüğünü ama yargı kararı ile bundan vazgeçildiğini hatırlattı.

Yapılan ortak açıklamada Türkiye’de yok olduğu düşünülen dağ ceylanlarının; Kırıkhan’da ve Suriye sınırında yaşadığını, 2009 yılında sayıları yaklaşık 100 olan dağ ceylanlarının(gazella gazella) sayısı, 2020 yılının sonunda 1141’e ulaştığına dikkat çekildi.

Şu anda 133 bin dönümlük bir alanda yaşamlarını sürdüren Dağ ceylanları ile birlikte nesli tehdit altında olan çizgili sırtlan, saz kedisi, oklu kirpi, kayalık gerbili de bu bölgede yaşadığına işaret edilen açıklamanın devamında şunlar kaydedildi: “Alan, 2019 yılında Cumhurbaşkanlığı tarafından koruma altına alınmıştır. Ancak bölgedeki 133 bin dönümlük yaban hayatı alanının 8 bin dönümünün madencilik faaliyetlerinin yürütülmesini de kapsayacak şekilde insanların kullanımına açıldığını öğrenmiş bulunuyoruz. Bizler bu kararı yanlış olduğunu düşünüyor ve iptal edilmesini istiyoruz.  Hatay dağ ceylanları dünyanın ilgi odağındadır. Bu ülke, bu kent ve dağ ceylanları bizlere bırakılmış birer mirastır. Tüm resmi kurumlar, kuruluşlar ve sivil toplum kuruluşları olarak  bu mirasa sahip çıkmalıyız.  Yatırımlar yapılsın ama bu yatırımlar farklı yerlerde yapılsın. Bu alanda bu tür faaliyetlere izin verilmesin. Bu hayvanlar da bulundukları ortamda yaşamlarını; sağlıklı ve mutlu bir biçimde devam ettirsinler"

Editör: TE Bilisim