Çobanın en önemli yardımcısı olan sürü öncüleri, cins koyunların erkeğinden seçiliyor. Merrah adayı kuzular doğar doğmaz annesinden ayrılıyor ve elle besleniyor. Meşlah adı verilen siyah örtü ile eğitilen kuzular, onu bir nevi koruyucu gibi görmeye başlıyor. Kuzular 3 ay bu şekilde eğitildikten sonra, bahar aylarında bu kez çoban eşeğine sürüde öncülüğe alıştırılıyor. Eşek ile birlikte hareket etmeyi öğrenen kuzular, sürüye öncülük eden birer Merrah haline getiriliyor.

Yaz sıcaklarında birbirinin gölgesine sığınarak kümelenen koyunları hareket ettirebilmek için çobanlar yüzyıllardır Merrahları kendilerine yardımcı olarak yetiştiriyorlar.

Hatay’ın Hassa İlçesindeki küçükbaş hayvan otlatan çobanlar da, dedelerinden ve babalarından süregelen bu geleneğini sirdürmenin sevincini yaşıyorlar.

Hassalı çobanlar ayrıca incir mevsiminde merada otlattıkları küçükbaş hayvanlarını da sıcak kızınca su kenarlarındaki ağaçlık alanlara getirip yatırıyorlar. Ağaç gölgelerinde bir araya gelerek, odun ateşinde çay demliyor. Sosyal mesafeye ve maske kuralına riayet eden çobanlar odun ateşinde demledikleri çayları yudumlayarak günün yorgunluğunu atıyorlar.

Editör: TE Bilisim