Esnaf her zaman yaptığı satışları yapamamaktan, vatandaşlar da ceplerindeki parayla her zaman aldıklarını alamamaktan dem vurdu. Cumhuriyet Mahallesi, Kanal Boyu üzerinde her Perşembe günü kurulan semt Pazarı’nda satışların ne durumda olduğunu sorduğumuz pazarcı esnafı iskenderun.org mikrofonlarına şöyle konuştu;

-Satışlarımız iyi ama piyasalar yakıttan ötürü, poşetlerin zammından ötürü bizi etkiliyor. 3 liraya elma var uygun fiyatlar ama halk kaçıyor, hep marketleri tercih ediyorlar. Marketlerdeki fiyat artışı aşırı, bir insan maaşı ne kadar yüksek olursa olsun market fiyatları çok yüksek, etkiliyor. Kışın domatesin 6 lira olması normal, seracılar kolay yetiştiremiyor. Marul 4, maydanoz 1 lira. Bunlar pahalı değil, çiftçi bunları kolay yetiştiremiyor. Önemli olan çiftçiye verilecek destek. Mazot 13 lira, aşırı pahalı, bunu kınıyorum. İnsanların geçimi zor, bir kilo patates 5 lira, bunun önüne geçilmesi lazım. Poşetin kilosu 37 lira, mazotun litresi 13 lira, işçilik 140 lira, çuvalın tanesi 2,5 lira… bu maliyetleri düşünseler patates 3 liraya düşer.

-Mandalina, elma, portakal ucuz, sera malları yüksek. Vatandaş onları yemezse karlıdır. Şükürler olsun ekmeğimiz çıkıyor.

-Peynir fiyatları çok uygun, en ucuz peynirimiz 28 liradan başlıyor 60 liraya kadar çıkıyor. İnsanların talebinde azalma var ama market fiyatlarına göre bizim fiyatlarımız çok uygun.

-Fiyatlar bayağı yüksek insanlar hep isyan ediyorlar ama bu günler geçecek inşallah, yavaş yavaş düzelecektir diye düşünüyoruz ama sıkıntılar var gerçekten. Satışlarda ciddi azalmalar var. 10 sandık sattığımız domatesten 3 sandık satamıyoruz, patlıcandan normalde 5 sandık satıyoruz şimdi 2 sandık patlıcanı satamıyoruz. İnsanlar hep isyan ediyor. Bu gidişatın düzelmesi gerekir, gerçekten bir el atılması lazım. Mazotun fiyatının yükselmesi sebzelerin fiyatlarını olumsuz yönde etkiledi, yetkililerin buna müdahale etmesini talep ediyoruz. Mazot fiyatının düşmesi gerekir. Bu sadece mazota bağlı olan bir şey değildir tabii ki. Eskiden bugün sattığımız ürünün 10 katını satıyorduk. Bir saatte sattığımız ürünü şimdi sabahtan akşama kadar satamıyoruz. Yetkililerin buna bir çözüm bulmasını talep ediyoruz. Devlet büyüklerimiz buna bir el atmalı.

Pazarda alışveriş yapan vatandaşlar ise ürünlerin fiyatlarının çok pahalı olduğunu söyleyerek, pahalılıktan ötürü ihtiyaçları olan her şeyi alamadıklarını kaydettiler. Vatandaşlar görüşlerini şu şekilde belirttiler;

-Fiyatlar çok pahalı, marketlerden daha pahalı. Pazar pazardan çıkmış sosyete pazarı olmuş. Şikayetçiyiz! Eskiden 2 kilo 3 kilo alıyorduk şimdi bir kilo alabiliyoruz. Vatandaş nasıl baş edecek bilemiyoruz.

Ulucami ve Şehit Pamirde trafik akışı eskiye dönüyor... Ulucami ve Şehit Pamirde trafik akışı eskiye dönüyor...

-Bugün fena değil fiyatlar dün çok pahalıydı. Perşembe pazarı diğer pazarlardan biraz daha uygun oluyor. Cuma pazarı çok pahalı.

-Pazardaki fiyatlar ateş pahası, el yakıyor. Biz emekliyiz bizi düşünen yok. Hükümete sesleniyoruz bir an önce emeklilerin zammını yukarıya çeksin. Bir kilo yerine yarım kilo almaya başladık artık.

-Gelirimize göre fiyatlar çok yüksek, gelirimizin çok üstünde ancak almak zorundayız. Bir iki çeşit alamasak da bir çeşit ile yetinmeye çalışıyoruz. Bir çeşitli yetinerek alışverişimizi yapıyoruz.”

Editör: TE Bilisim