Kur artışlarının kendilerini ciddi anlamda sıkıntıya soktuğunu ifade eden Olgun; “Fotoğrafçılık sektörü şu anda çok zor durumda. Dövizlerin artışı nedeniyle fiyatları yakından takip edemiyoruz, her gün müşteriye karşı fiyat yenilemek zorundayız. Bunun yanında korsan fotoğrafçılık bizi çok zarara uğratıyor. Biz sigortalı eleman çalıştırırken, onlar sigortasız, günübirlik eleman çalıştırıp bizle rekabete giriyorlar. Şu an en büyük sıkıntımız dövizdeki artış ve ikincisi korsan fotoğrafçılık! Bizim bir iş yerimiz var, vergi mükellefiyiz, sigortalı eleman çalıştırıyoruz ama korsan olan fotoğrafçı ne vergi dairesine kaydı oluyor ne sigortalı eleman çalıştırıyor, her şeyi gayri resmi yürütüyor. Yakın zamanda bunun çaresine bakacağız, vergi dairesi ile SSK kurumuyla el birliği içerisinde bunun önüne geçmemiz gerekiyor. Bu şekilde giderse mekan sahibi olan fotoğrafçı kardeşlerimiz dükkan kapatmak zorunda kalacaklar. Geçen sene ile bu sene arasında dövize endeksli olarak yaklaşık olarak 100 olarak fiyatlarımız değişti. Buna olumlu tepki veren de olumsuz tepki veren de var. Çünkü herkes biliyor her gün zam geliyor her şeye” şeklinde konuştu.

 

Düğün, nişan fotoğraf çekim konseptleriyle ilgili de konuşan Olgun; “Bizim platolarımız var anlaşmış olduğumuz. Çiftlerimizi alıyoruz oraya götürüyoruz, her plato da yaklaşık 20-25 tane konsept var, orada çekim yapıyoruz. Daha sonra çiftlerimiz çektiğimiz resimlerden seçme yapıyorlar. Seçtikleri resimlerin montajını yaptıktan sonra sunum yapıyoruz, beğendiklerini baskıya yolluyoruz. Şehir dışında baskıyı yaptırıyoruz. Kargo ücreti de ekleniyor. Çok olumsuz bir şekilde etkiliyor bizi. Geçen sene fiyatlarımız 1000 ile 3 bin arası değişiyordu, bu sene 1700 ile 5000 arası değişiyor. Çiftlerimizin seçtiği albüm boyutuna, seçtiği poz sayısına göre fiyatlar değişiyor” diye konuştu.

 

Sevinç Foto İşletmecisi Kenan Sevinç de yaşadıkları sıkıntıları şöyle anlattı; “Fotoğrafçılık sektöründeki sıkıntılarımız ilk başta döviz yükselmesinden kaynaklanan sorunlar. Bizi bayağı aşıyor. Gelen kağıtlarımız, ilaçlarımız hepsi euroya endeksli, o yüzden fiyatlar kendiliğinden yükseliyor. Bizler elimizden geldiği kadar fiyatlarımızı aynı ayarda tutmaya çalışıyoruz ama dövizin yükselişinden dolayı mecburen bizlerde zam yapmak zorunda kalıyoruz. Normal piyasa şartlarında fiyatlar 300 arttı ama bizler zam yapamıyoruz. 20, 30 gibi bir zam yaptık ama geçen seneden bu seneye tüm piyasada ne alırsanız alın 300 zam geldi. Bizim yaptığımız albüm tarzı, vesikalık tarzı fotoğraflara yapabildiğimiz en fazla zam 30! Şu anda hiçbir fotoğrafçımızı kurtarmıyor. Öte yandan bizler sigortalı personel çalıştırıyoruz, yüksek miktarda kira veriyoruz. Sigortalı bir elemanın maliyetini herkes biliyor. Burada korsan fotoğrafçılar eleman çalıştırmadan, vergi vermeden çalışıyorlar. Vergi vermeyen, sigortasız eleman çalıştıran fotoğrafçılarımızı kurtarıyor bu fiyatlar.”

 

Artık çırak ve kalfa yetişmediğini de sözlerine ekleyen Sevinç; “Fotoğrafçı artık yetişmiyor. Sadece üniversitede okuyan öğrencilerimiz fotoğrafçılık dalında yetişiyor. Bizim gibi mesleği tabandan öğrenen eleman artık kalmadı. Kimse çırak yetiştiremiyor. Üniversitede okuyan öğrencilerimiz bu işi severek, bilerek yapan öğrencilerimiz daha da iyi oluyor ama biz temelinden öğrendiğimiz için biz daha profesyoneliz. Onlar ne kadar üniversitede okusa illaki bizlerden eğitim almaları gerekiyor. Alttan gelen şu anda çırak dediğimiz kalfa dediğimiz hiçbir personelimiz kalmadı. Bu sene düğün sezonundan hiçbir beklentimiz yok. Fiyatlar çok yükseldiğinden dolayı artık normal bir vatandaş düğün yapamıyor. Bir düğün maliyeti 400-500 bin lirayı buldu. Geçen sene 100 düğün yaptıysak bu sene 30-40 düğün bekliyoruz, daha fazlasını tahmin bile edemiyoruz. İnsanlarımız düğün yapamıyor ya erteliyorlar ya da daha sade nikah tarzı düğünler düşünüyorlar” dedi.

 

Editör: TE Bilisim