Türkiye genelinde birçok şehirde ekmeğe zam yapılırken, İskenderun’daki fırıncılar ekmeği hala eski fiyattan satıyor. Vatandaşı mağdur etmek istemediklerini aktaran fırıncı esnafı, una gelen zamlara karşı fazla direnemeyeceklerini de sözlerine ekledi.

Una, gün aşırı değil neredeyse günde iki kez zam geldiğini söyleyen fırıncı Fevzi Özaydın, böyle giderse kapatmak zorunda bile kalacaklarını dile getirdi. Özaydın; “Una gelen zamlar gün aşırı değil artık günde iki sefer zam geliyor. Kapatmayı düşünüyoruz. Ekmeği eski fiyattan satıyoruz ama 120-130 TL’ye aldığımız unu şimdi 300-320 TL’ye alıyoruz. Böyle giderse un fiyatları 500 TL’yi bulacak. Bu dolarla alakalı değil, dolar artınca uncular üstüne koyuyor. Nasıl olacak bilmiyorum. Bu işin sonu kötü. Fırıncı esnafı kapatacak gibi görünüyor. Ekmeği eski fiyattan satıyoruz 1.75 TL olarak. Ekmek fiyatlarını 2-2,5 TL’ye çıkarsak un yerinde durmuyor ki sürekli mi ekmeğe zam yapacağız. Bir lira, bir lira topluyoruz ama bin lira on bin lira ödüyoruz” şeklinde sıkıntılarını anlattı.

Toyota'dan "Önce Bağış Sonra Tur" Toyota'dan "Önce Bağış Sonra Tur"

Fırından ekmek alan bir vatandaş ise; “Durumlar çok kritik, zamlar çok kötü, ekmeği zor alıyoruz. Çok büyük sorunlar var. Ekmeği 2,5 TL yapacaklar, insanlar perişan durumda, böyle giderse bir iki aya kıyamet kopar, öyle gözüküyor” derken diğer bir vatandaş da; “Durumlar çok kötü, ekmek alamayacak hale geldik. Çocuğum simit istediğin de bile düşünüyorum almak için, hakkımızda hayırlısı olsun” şeklinde endişelerini dile getirdi.

Sektörün yaşadığı sıkıntı ve mağduriyetleri anlatan fırıncı Bülent Ergen de; “Una gelen zamlar bizi çok etkiledi. Şu anda para kazanmadan çalışıyoruz. Gidişat da hiç iyi görünmüyor bu şartlar altında. 150 TL’ye aldığımız un 280 TL bugün, yarın yine değişebilir. Bu zamları henüz ekmek fiyatlarına yansıtamadık, o bizim mağduriyetimiz. Birliğe, valiliğe müracaat ettik. Valilik bu hafta sonuna kadar fiyat vereceğini söyledi. 2,5 TL’den fazla veremezler ama böyle kalmayacak bir daha fiyat istenecek. Başka şehirlerde aynı durum var. 2,5 TL ekmek fiyatını aldılar, tekrardan müracaat ettiler fiyat için. 2,5 TL bile kurtarmıyor çünkü” şeklinde dert yandı.

Editör: TE Bilisim