Konut kredisi faizleri düştü. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kabine Toplantısı'nın ardından yüzde 0.89 ve 0.99 faizli konut kredisi için müjdeyi verdi. Yapılan açıklamaya göre ev sahibi olmak isteyen vatandaşlar yüzde 0.89 ve 0.99 faizli konut kredisi kampanyaları ile 120 ay vadeli 2 milyon TL'ye kadar konut kredisi kullanabilecek.

İGC yönetiminden Üstün’e ‘Hayırlı olsun’ ziyareti… İGC yönetiminden Üstün’e ‘Hayırlı olsun’ ziyareti…

Konut fiyatlarının ciddi anlamda yüksek olduğunu kaydeden Durak; “Faizlerin düşük olması çok fazla bir etki yapmayacaktır çünkü daire fiyatları rayiç üzerinden çok yükseklerde. Bir de alım gücü azaldı insanlarda, ekonomik durumlardan dolayı. İnsanların alım gücü az olduğu için krediler düşük de olsa çok fazla bir etkisi olmayacak. Maalesef şu an 35 tane portföyümde olanlar hepsi fiyatlarını değiştirdiler. 700 bin TL olan ev bir milyon oldu. Denetim mekanizması olmadığı sürece, inşaat maliyet fiyatları düşmediği sürece ev fiyatları da sabit kalacaktır, düşmeyecektir. İnşaat maliyetleri düşerse insanların alım gücü ancak olur. Yani 500 bin TL kredi çeken bir kişi ayda 9 bin- 10 bin kredi ödemesi gerekecek. Onun için çok fazla satışlara etki edeceğine inanmıyorum, bu konuda karamsarım” şeklinde konuştu.

Enflasyon rakamlarıyla orantılı olarak yükselen kira artış bedelleri ile ilgili de konuşan Durak; “Kira artış oranları da yükseldi. İnsanların oturduğu yerlerde, ev sahibi tadilat yapacağım çıkmanızı istiyorum ya da 2000-2500 olan kiramı 4000-4500 TL yapın diyor. 21-22’lerden geçtiğimiz aylarda 29’lara çıkmıştı Mayıs ayı itibariyle de 35’e çıktı kira artış oranları. Bu nedenle kiracılarda tedirgin maalesef. 1+1’lere çok rağbet göstermeye başladı insanlar. Küçüldük artık. İnsanlar çok zor durumda. Şehir merkezinde 1+1 dairenin kirası eşyalı olursa 2000 TL eşyasız 1500 TL civarında” diye konuştu.

 

Editör: TE Bilisim