Ulucami ve Şehit Pamirde trafik akışı eskiye dönüyor... Ulucami ve Şehit Pamirde trafik akışı eskiye dönüyor...

Son aylarda her şeye olduğu gibi et fiyatlarına da ardı ardına zam geldi. 100 TL’ye kadar yükselen etin kg fiyatına dün bir zam daha geldi ve etin kg fiyatı 110 TL oldu. Yaşanan pahalılıktan ötürü satışların düştüğünü, insanların 100-150 gr et almaya başladıklarını ifade eden Kasap Murat Canbolat, “Böyle bir ortamı daha önce yaşamadık. 40 seneyi devirdik bu meslekte, şu anki durumumuz hiç iyi değil, biz bugüne kadar böyle bir şey görmedik” dedi.

 

Nereye kadar bu şekilde devam edebileceklerini bilemediklerinin altını çizen Canbolat “Şu an kemiksiz etin kilosu 110 lira. Karkasa çok zam geliyor, haftada 2-3 sefer zam görüyoruz. Bunun da nedeni zaten yem fiyatları, akaryakıt fiyatları… Böyle nereye kadar gideceğiz bilmiyoruz, ayakta durmaya çalışıyoruz. Zamlardan sonra satışlarımız oldukça düştü, vatandaş 100-150 gram et almaya başladı, bu da zor bir olay, çekilecek gibi değil artık, yapacak da bir şey yok, mesleği bırakmayı bile düşünüyoruz zaman zaman. Böyle bir ortamı daha önce hiç görmedik, yaşamadık. Kasap esnafının kabahati yok. Artan yem fiyatları, akaryakıt fiyatları, bunların hepsi maliyete ilave oluyor ve otomatikman fiyat yükseliyor. Karkas kesiminde görmediğimiz, yaşamadığımız şeyleri yaşıyoruz” diye konuştu.

 

Daha önce 1-2 lira zam geldiğini, anacak şimdi 8-10 lira birden gelmeye başladığını sözlerine ekleyen Canbolat “Canlı hayvan fiyatları arttı, besici kalmadı, üretici kalmadı, çiftlikler boşaldı, işi bırakan çok, besiciliği bırakan çok, iyiye gitmiyor Türkiye, bu gidişle kıtlık da yaşanır. Üretici ineğini kesmeye başladı. İneği kesmek ne demek? Doğurganlık gittikten sonra hiçbir şey üretilmez. Buna çok kısa bir zamanda çözüm bulmaları lazım. Esnafla vatandaş karşı karşıya kalıyor, şikayeti biz çekiyoruz, vatandaş da haklı, dün 100 liraydı, bugün geldi 110 lira. Bir tek ette değil tüm ürünlerde her şeye zam geldi zaten aldı başını gidiyor pahalılık. Bu gidişat iyi değil, kıtlığa doğru gidecek, inek kesildikten sonra düşünün artık üretim olmaz. Dışarıdan geliyordu artık o da gelmiyor sanıyorum doların yüksekliğinden dolayı, ülkemiz iyiye gitmiyor” şeklinde dert yandı.

Editör: TE Bilisim