Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun ilk imzacı olduğu ve CHP grubu tarafından 306 kadın örgütünün önerileri ve akademisyenlerle yapılan ortak çalışmanın sonucunda “kadınların siyasette eşit temsiliyetini sağlayabilmek” için hazırlanan yasa teklifi, CHP’li tüm milletvekillerinin imzasıyla 8 Mart 2021 tarihinde TBMM Başkanlığı’na sunulmuştu.

YÜZDE 50 CİNSİYET KOTASI SEÇİLEBİLİR YERDEN OLMASI

Siyasi Partiler Kanunu, Milletvekili Seçimi Kanunu ve Mahalli İdareler ile Mahalle Muhtarlıkları ve İhtiyar Heyetleri Seçimi Hakkında Kanunu'nda değişiklikler yapılmasını içeren kanun teklifinde milletvekilliği seçimlerinde, siyasi partilerin aday listelerini, kadınlar ve erkeklerin eşit temsilini sağlayacak 50 cinsiyet kotası; kadınların seçilebilecekleri sıralarda olmasını sağlamak için, aday listesinde her iki cinsiyetin birbirini izlediği "fermuar yöntemi” getirilmesi ile birlikte il genel meclisi ve belediye meclisi üyeliklerinde de 50 cinsiyet kotası uygulaması düzenlenmiştir.

Türk Kadınına Seçme ve Seçilme Hakkının Verilmesinin 87’inci yıl dönümü olan 5 Aralık tarihi vesilesiyle,  30 Kasım 2021’de Genel Kurul gündemine getirilecek olan yasa teklifinin bir an önce kanunlaşması için, CHP’li kadın milletvekilleri yasa teklifinin genel kurula indirilmesinden önce gönderdikleri çağrı mektubunda şu görüşlere yer verdi:

“Cumhuriyet’imizin yüzüncü yılına yaklaşırken, kadınların karar mekanizmalarında eşit katılımının sağlanamamış olması ülkemiz demokrasisi adına büyük bir eksikliktir. Demokrasinin temel unsurlarından olan eşit temsilin yaşama geçirilememesi, kadın erkek eşitsizliği sorunu olmanın ötesinde, aynı zamanda bir demokrasi sorunudur.

Gönül Sofrasıyla Meydanlarda buluşuyor… Gönül Sofrasıyla Meydanlarda buluşuyor…

Cumhuriyet Halk Partisi grubu olarak çağdaş ve demokratik bir toplum olabilmenin en önemli belirleyicilerinden biri olan “kadınların siyasette eşit temsiliyetini sağlayabilmek” için,  306 kadın örgütünün talep ve önerilerinin değerlendirildiği, akademisyenlerle ortak bir çalışma sonucunda bir yasa teklifi hazırladık.

Yasa teklifimiz, Siyasi Partiler Kanunu, Milletvekili Seçimi Kanunu ve Mahalli İdareler ile Mahalle Muhtarlıkları ve İhtiyar Heyetleri Seçimi Hakkında Kanunu'nda değişiklikler yapılmasını içermektedir. Yasa teklifi ile, milletvekilliği seçimlerinde, siyasi partilerin aday listelerini; kadınlar ve erkeklerin eşit temsilini sağlayacak “50 cinsiyet kotası” uygulamasıyla birlikte, kadınların seçilebilecekleri sıralarda olmasını sağlamak için, aday listesinde her iki cinsiyetin birbirini izlediği "fermuar yöntemi” getirilmesi ve il genel meclisi ve belediye meclisi üyeliklerinde de 50 cinsiyet kotası uygulaması hedeflenmektedir.

Cumhuriyet Halk Partisi grubumuzun tüm milletvekillerinin  imzasıyla 8 Mart 2021 tarihinde TBMM Başkanlığı’na sunmuş olduğumuz yasa teklifini, Türk Kadınına Seçme ve Seçilme Hakkının Verilmesinin yıl dönümü olan 5 Aralık tarihi vesilesiyle,  30 Kasım 2021‘de TBMM İç Tüzüğü’nün 37. maddesi uyarınca, Genel Kurul gündemine getireceğiz.

 Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu’nun CHP’li üyeleri olarak, Adalet ve Kalkınma Partisi Grup Başkanı Sayın İsmet Yılmaz,  Halkların Demokratik Partisi Grup Başkan Vekili Sayın Meral Danış Bektaş, Milliyetçi Hareket Partisi Grup Başkan Vekili  Sayın Levent Bülbül,  İyi Parti Grup Başkan Vekili Sayın İsmail Tatlıoğlu ve KEFEK Başkanı Sayın Fatma Aksal’ı ziyaret ederek, yasa teklifi ile ilgili bilgi paylaşımında bulunup destek istedik.

Toplumsal cinsiyet eşitliğine dayalı bir demokrasi anlayışının yerleşmesiyle kadın politikaları konusunda daha güçlü bir iradenin hayata geçirilmesi için; 30 Kasım tarihinde yasa teklifimize, bu çağrı mektubu ile, desteğinizi istiyoruz. Kadınlar ile erkeklerin, temel insan hakları boyutunda eşitlikçi anlayışla özgür bireyler olarak yaşayabilecekleri Türkiye’yi hep birlikte inşa etmek adına, bu tarihi sorumluluktan kaçmayacağınıza yürekten inanıyoruz.  “

Editör: TE Bilisim