İskenderun’da 12 yaşında bir çocuğun öğretmeni tarafından taciz olayı ile ilgili açıklama yapan İskenderun Kadın Platformu Dönem Sözcüsü Av Mehtap Sert “Şüpheli öğretmenin benzer suçtan yargılandığını ve beraat ettiğini, bu beraatin yeni vakada adli kontrol gerekçesi olarak kullanıldığını kamuoyuna yansıyan bilgilerden öğrenmiş bulunuyoruz” dedi.

Adli kontrol kararı bu istismar olayının cezasızlık politikası ile sonuçlanacağının göstergesi olduğuna işaret eden Av. Sert “Türkiye'de çocuklar konusunda devlet politikalarının doğru bir şekilde yönetilmediği cinsel ve fiziksel şiddete maruz kalan çocukların sayıların çığ gibi artması ile ortaya çıkıyor.  Çocukların cinsel ve fiziksel istismarı sadece basın açıklamaları ile geçiştirilemeyecek kadar önemli olduğu gibi münferit kabul edilerek ya da nedenlerini yok sayarak sadece sonuca odaklanan çağ dışı ceza teklifleri ile önlemeyecek toplumsal bir soruna dönüşmüştür. Zira ülkemizde çocuklara yönelik istismar vakaları son 10 yılda 700 artmıştır. Bunlar sadece kayıtlara geçen rakamlar olup, sorunun gerçekte bundan çok daha büyük olduğu malumdur” diye konuştu.

ÇOCUK BAKANLIĞI KURULMALI

Çocuğun istismarı konusun da devlet politikalarının acilen değiştirilmesi gerektiğinin altını çizen Av. Sert “İstismara yol açan eril ve cinsiyetçi söylemin ortadan kaldırılması için çok yönlü ve yaygın bir eğitim program uygulanmalı. Ve bunun bir devlet politikası haline getirilmesi, bundan daha önemlisi bu durumu besleyen eril söylemlerin ve cinsiyetçi dilin yaşamın her alanında mahkûm edilmesi gerekmektedir. Bunu takip etmek için hemen çocuk bakanlığı kurulmalıdır” şeklinde konuştu.

Av. Sert çocuk yaştaki evliliklere gösterilen müsamahanın, gelişimini tamamlamamış çocuklara cinsel kimlik yükleyen çeşitli gerici söylemlerin, bu söylemlerin cezasız bırakılışı ve hatta korunuyor oluşunun istismar bataklığının toplumsal nedeni olduğuna vurgu yaptı.

Çocuklara yönelik her türlü istismarın önüne geçilmesinin bir devlet politikası olarak benimsenmesine dikkat çeken Av. Sert şunları söyledi: “Ve toplumsal nedenler ile istismara zemin sunan tüm aktörlerin ortadan kaldırılması için devletin tüm kurumlarının birlikte koordineli hareket etmesi gerekir. İlçemizde yaşanan olayda İlçe Milli eğitimin ve İskenderun Kaymakamlığının olaya kaçak etüt gibi asıl sorundan uzaklaşan bir yerden değil, bir çocuğun istismar edildiği gerçekliği üzerinden yaklaşması gerekir. Olayın önce adli kontrolle önemsizleştirilip, sonra cezasızlık politikası ile üstünün örtülmesi bu konuda mücadele eden biz kadınlar için hayal kırıklığı yaratacaktır. Bu nedenle İskenderun kadın platformu olarak dün olduğu gibi bugünde istismarın takipçisi olmaya devam edeceğiz.”

 

Editör: TE Bilisim