Eczacılar Odası İskenderun Temsilcisi Ecz Ahmet Türen, şu an itibariyle birçok meslektaşından piyasadan ilaçlarını bulamadıklarına dair çok sayıda geri bildirim aldıklarını belirterek “Geçtiğimiz yıl  Covid-19 pandemi dönemi sayesinde okulların kapalı olması, evden uzaktan çalışmaların etkisiyle birlikte grip hastalıkları neredeyse olmadı. O dönemde bu gruptaki ilaçlara ihtiyacın az olması nedeniyle birçok ilaç eczacının elinde miada girdi. Eczanelerimiz bunları maalesef imha etmek zoruna kaldılar. Ancak bu dönemde normalleşme adımlarının atılmasıyla birlikte, okluların açılması, kapalı ortamların hareketli olması, bu gibi sebeplerden kaynaklı, bunlara ek olarak da ilaç firmalarının önceki yıllara göre üretimini planlamasından kaynaklı olarak maalesef bu dönemde; birçok ilaç yok. Yaz döneminde ağırlıklı olarak çocuklarda ishal vakalarında kullanılan ilaçlar, mide bulantısında kullanılan ilaçlar, şu anda okulların açılmasıyla beraber mevsimsel grip vakalarının artması, şu anda birçok kullandığımız basit ağrı kesiciler, ateş düşürücüler, gripte Semptomatik tedavide kullanılan ilaçların birçoğu hiçbir eczanede maalesef yok!” diye konuştu.   

Geçen dönem pandemiden dolayı talebin az olması, bu dönemde de arzın artmasıyla birlikte talebi karşılayamaması aynı zamanda yılda bir sefer şubat ayında dönemsel ilaçlara zam geldiğini de hatırlatan Ecz Ahmet Türen “Şubat ayı da yaklaşıyor, biz daha önceki yıllarda bunu Aralık sonu, ocak ve şubat ayında zam geleceği için maalesef ilaç firmaları ve depolar bu ilaçların bir miktarını eczanelere vermediği için ilaçta sıkıntı yaşıyorduk. Ama bu dönem bu da üstüne gelince, hepsi birleştiği zaman şu anda yaklaşık 645 kalem Eczacılar Birliğinin açıklamasına göre piyasada ilaç bulamıyoruz” dedi.

“İLAÇ YOKLUĞUNUN SORUMLUSU

KESİNLİKLE ECZANELER DEĞİL!”

İskenderun’da hasta yakınlarının 4 nöbetçi eczaneyi gezdiğini, ilaçlar yok dinildiği zaman maalesef sıkıntı yaşadıklarının altını çizen Ecz Türen “Hastalar bu durumdan çok ciddi mağdur oluyor. Bununla ilgili yetkililerin biran önce bir önlem alması gerektiğini düşünüyorum. Özellikle sağlık bakanlığı başkanlığında, ilaç tedarikçileri, ecza depoları, üretici firmalar ve mutlaka son paydaş olan eczacıların bir araya gelerek sorunun çözümü noktasında adım atması gerekiyor. Söylediğim gerekçelerden dolayı eczacılarımız maalesef ilaç bulmakta zorluk çekiyor. Şu anda piyasadaki ilaç yoklarının sorumlusu kesinlikle eczacılar değildir. Hiçbir eczacımız elinde olan ilacı gelen hastasına vermekte hiçbir zaman tereddüt etmez. Bizim amacımız ilaçları tedarik etmek ve hastalarımıza ulaştırmaktır. Şu anda 25 binin üzerinde Türkiye’de eczanemiz var, canla başla covid döneminde de şu anda da işimizin başındayız. İlaçları bulup hastalarımıza ulaştırmakla yükümlüyüz. Biz görevimi en iyi şeklide yapmanın gayreti içerisindeyiz” şeklinde konuştu.  

  

Editör: TE Bilisim