Hatay’ın yöresel ve unutulmaya yüz tutmuş yemeklerini misafirleriyle buluşturuyor. Gastronomi Evi şefi Süleyman Demirel ve Hatice Oral birlikte yapılan etkinliğe Hataylı kadınlar büyük ilgi gösterdi.

Tarihi çok eskiye dayanan carra peyniri yapımının inceliklerini öğrenen kadınlar, bu lezzetli peyniri yaparken hem eğlendi hem de püf noktalarını öğrenme imkanı buldu.

Hazırlanıp yapıldıktan sonra bir testiye gömülen ve yaklaşık 3 ay süre boyunca toprağın altında olgunlaşmaya bırakılıyor. Kadınlar, Carra peyniri yapımını öğrenmenin memnuniyeti dile getirerek, emeği geçenlere teşekkür ettiler.

CARA PEYNİRİ NASIL YAPILIR?

Malzemeler:

1 kg tuzsuz peynir, 1 kg çökelek, Çörekotu, Kekik,Yarım paket tuz

Yapılışı:

Peynir, kibritten büyükçe parçalar halinde dilimlenir. Bir tepside tuzla harmanlanarak iki gün bekletilir. Bu süre zarfında suyu devamlı süzülür. Çökelek bir bez torbaya doldurulur, üzerine bir ağırlık konarak iki gün suyunun süzülmesi için bekletilir. Üçüncü gün, bir tepsi içinde peynir, çökelek, çörekotu ve arzuya göre tuz konarak karıştırılır. Bir toprak kap (testi=cara) veya cam kavanozun içine bir kat peynir, bir kat çökelek sıra sıra dizilir. Her dizilim sırasında elle sıkıca bastırılarak peynirler arasındaki boşluklar çökelekle doldurulur. Kabın ağzı bir bezle bağlanır ve ters çevrilerek bir hafta bekletilir. Bu sayede sona kalan suyuda süzülmüş olur. Bu süre sonunda tekrar sıkıca bastırılır ve yüzeyine bir avuç tuz, onunda üzerine bir avuç kekik konur. Eskiden bu aşamadan sonra testinin ağzı bir bezle sıkıca bağlanır, killi toprak ve samanla yapılan harç ile sıvanır ve testi ters çevrilerek toprağa gömülür, bu haliyle toprak altında dört ay bekletilirdi.

Şimdilerde ise kekiğin üzerine bir bez torba içerisinde toprak konarak ağzı sıkıca bağlanıyor, yine ters çevrilerek buzdolabında dört ay bekletiliyor.

Editör: TE Bilisim