Hayırsever Yakup Bozatlı tarafından Pac meydanında yıkılan caminin yerine cami yapılmasının doğru olmadığı vurgulayarak böyle bir girişime tepki gösteren Mimar Ercüment Kimyon “Biz İskenderun’un geleceğiyle, imar kararlarıyla ilgili değişik müdahalelerimiz var. Kentin planlı gelişimi için çaba sarf ediyoruz. 40 yıllık bir mimar olarak söylüyorum; bu bina bir endüstri binası, Kültür varlıklarınca tescilli bir yapı. Bu yapının önünü kapatacak şekilde bir yapı yamak değil, ölçüsüz üç ağaç bile dikemezsiniz. Kültür varlıkları yasası buna müsaade etmiyor” dedi.

 

“VALİNİN ENDÜSTRİ MİRASI

VARLIĞINDAN HABERİ VAR MI?”

Buraya cami yeri için en az bin metrekare arsa gerekliyken, şu anda buradaki arsanın miktarı 600 metrekare civarında olduğunun altını çizen Ercüment Kimyon “Böyle bir yanlışlık var. İkincisi Devletimizin Valisi Sayın Rahmi Doğan Bey, İskenderun’da bu yerin endüstri mirasının varlığından haberi var mı? Eğer kanunları uygulamakla yükümlü bir vali, böyle kanunlara aykırı bir işlemin teşvik edicisi, azmettirici konumuna düşerse, bu hukuka ve anayasal düzenimize aykırı davranış olacaktır. İskenderunlu bir vatandaş, mimar olarak burada yapı yapılmasını istemiyorum. Bunun adına cami de olsa, başka bir şey de olsa, bu endüstri mirasını koruma imkanımız kalmayacak, bunun silueti bozulacak ki, Pac meydanı geniş bir trafik akışının olduğu, trafik yoğunluğunun büyük çapta aktığı bir yer. Burada böyle bir yapının yapılması, yoğunluk için de uygun değil, kent planlaması, şehircilik açısından yapılan bu uygulamayı doğru bulmuyorum.  Dolayısıyla bu yapının bir an önce durdurulması lazım” diye konuştu.

 

“BİZ BUNA MÜSAADE ETMEYECEĞİZ”

Arsa üzerinde şu anda zemin iyileştirme yapıldığına değinen Mimar Ercüment Kimyon “Bu imar planına itirazımız kesinleşmemişken, burada bir imar çapı alınmadan, böyle bir inşaat faaliyetinin sürmesi doğru değil. Belediye başkanı, belediyenin şehircilik imar yetkilileri bu inşaat faaliyetini durdurmak zorundalar, yoksa suç işliyorlar. Biz gerekirse yetkililere suç duyurusunda bulunacağız. Başta valimize bir kez daha sesleniyorum: ‘bu kültür varlığını korumak sizin de asli göreviniz. Bu görevi lütfen yerine getirin. Yatırımcı işin mali sorumluluğunu yüklenen Yakup Bozatlı’ya da sesleniyorum: İskenderun’a ihanet etmeye hakkınız yok! Biz buna müsaade etmeyeceğiz.

 

ENERJİSA BU BİNAYI MÜZE YAPACAK!

Kültür varlığı tescilli endüstri mirası yapıyla ilgili bu binanın müze olarak restore edileceğini sözlerine ekleyen Ercüment Kimyon şunları söyledi: “Enerji-sa tarafından bu proje hazırlanmış, restorasyon için kaynak da ayrılmış. Olsa olsa bu müzenin bahçesi olur, yeşil alanı olur, bir kompleks şeklinde bütünlük sağlanır. Zaten arkasında da Enerjisa kendisine bir hizmet binası yapıyor. Bu binanın siluetini bozmayacaktır. Bu silueti bozacak bir yapıya biz müsaade edemeyiz.”

 

Editör: TE Bilisim