18. Bölge Hatay Optisyen Gözlükçüler Odası Başkanı Yahya Aydın, bir yıl önce Oda statüsünü kazandıklarını hatırlatarak, odalaşmanın ardından mevcut mesleki olarak yaşadıkları sorunları çözmek için kolları sıvadıklarını kaydederek “Belli başlı sorunlarımız, vatandaşların ‘Devlet gözlük veriyor’ algısı, optisyenlik okulundan mezun olan optisyenlerin mesleki bilgi eksikliği ve internet üzerinden satılan sağlıksız lens ve gözlüklerdir” dedi.

        Devletin gözlük ödemeleri konusunda halkın yanlış bilgiye sahip olduğunu vurgulayan Oda Başkanı Yahya Aydın “Yıllarca insanlarımızın kafasına yerleşmiş olan ‘Devletin verdiği gözlüğü istiyorum’ algısıdır. Devlet, yani SGK bize gelip ‘Hastalara bu gözlükleri verin’ diye ürün vermiyor. SGK cam için takriben 10 TL, çerçeve için ise 30 TL gibi rakama tekabül eden bir ödeme yapıyor. Bu konuda halkımızı bilgilendirme ve düzeltme yapma çabası içindeyiz” dedi  

        GENÇ OPTİSYENLER KULÜBÜNÜ KURDUK

Başkan Aydın, optisyenlik okullarımızdan mezun olan öğrencilerin bilgi ve mesleki tecrübe açısından yetersiz eğitildiğini ileri sürerek “Optisyenlik okulları bilgi ve mesleki açıdan yetersiz kalıyor. Öğrenciler bu bölümünden mezun olduğunda öğretmen açığından dolayı bilgi ve beceri noksanlığıyla mezun olmaktadır. Bu konunun çözümü için odamız bünyesinde Genç Optisyenler Kulübü kurarak mezunları mağazalarına yönlendirerek mesleki bilgi ve becerilerine katkı sağlamaktayız. Okulda öğrenemediklerini mağazalarımızda öğreterek bilgi edinmelerini sağlıyoruz.”

DOKTOR KONTROLÜ ŞART

Bir diğer yanlış algı da üç yılda bir gözlük değişimi hakkı ile yola çıkan hastaların bu süre öncesinde kontrole gitmediklerin ileri süreN Oda Başkanı Yahya Aydın “Bu konuda halkımıza sesleniyorum;18 yaş altında gözlük kullanan hastalar 6 ayda bir, yetişkinler ise senede bir, doktor kontrolünden geçmeleri gerekiyor. Halkımızdaki bilinç, ‘Devlet 3 yılda bir gözlük veriyor, doktora da 3 yılda bir gidelim’ mantığıdır. Bu mantık çerçevesinde muayeneye gidenler eski ve yeni numaralarda yüksek artışlarla karşılaşmaktadırlar. Ama bahsettiğim zaman aralığında doktor kontrolüne gidenler bu uçurum numara farkı ile karşılaşmıyorlar. Göz sağlığını daha iyi korumuş oluyorlar” diye konuştu.

        GÖZÜNÜZ İÇİN İNTERNETE RAĞBET ETMEYİN

18. Bölge Hatay Optisyen Gözlükçüler Odası Başkanı Aydın, sağlık ürünlerinin, hele hele bu göz ise internetten alımının çok sakıncalı olduğuna dikkat çekerek şu uyarılarda bulundu:

“Sağlığın internet satışı olmaz. Bizler Sağlık Bakanlığı nezdinde ruhsatlandırma yapılarak çalışan sağlık hizmet sunucularıyız. Göz sağlığı ile ilgili internet satışları lensler, gözlük, çerçeve ve camları kalitesiz bir şekilde internetten satılmaktadır. Buna hastalarımızın dikkat etmesi gerekmektedir. Bizler optik mağazaları olarak Sağlık Bakanlığı Tıbbi İlaç Kurumu’na belgesi, UTS kaydı, karekodu olmayan ürünü satma yetkimiz yoktur. Ama internet ortamında her türlü sağlıksız ürün satılabilmektedir. Örnek olarak bakacak olursak bir antibiyotik veya bir ağrı kesiciyi internetten nasıl alamıyorsak optik gözlük işleminin de aynı şekilde olması gerekir.”

Editör: TE Bilisim