Zehri siyanürden 1200 kat daha güçlü, Türk kıyılarında sekiz türü bulun Hint Okyanusu ve Kızıldeniz’den Akdeniz’e göç eden, hızla yayılan istilacı tür balon balıklarıyla mücadelede kapsamı genişletiliyor.

 

Hatay Su Ürünleri Birlik Başkanı Celal Bilen, Bakanlığın Balon balığı ile mücadele amacıyla başlattığı, aynı zamanda balıkçıya da destek amaçlı çalışmada iki cinsine müsaade edildiğini hatırlatarak “Bakanlık nezdinde, İl Tarım Müdürlüğüne yazışmalar yapıldı ve olumlu oldu. Daha değişik türlerinin de avlanmasına da müsaade edilecek” dedi.

 

Celal Bilen, Türk karasularında destek amaçlı avlanma kapsam genişletmenin şu anda çalışma düzeyinde, Üniversiteler de ulumlu karar verdi. umarım üst düzeyde kararlar çıkar. Çünkü gerçekten hem tehlikeli, hem de balıkçımızın ağlarını parçalıyor, büyük zararlar veren bir balık, umarım en kısa zamanda yürürlüğe girer” diye konuştu.     

 

2000’li yılların ortalarından itibaren Türk denizlerinde görülmeye başlayan Balon balığı türleriyle ilgili bilim camiası ve bakanlık tarafından çok sayıda bilimsel çalışma üretildi. 20 yılda Türkiye kıyılarında balon balığının 8 türü belirlendi. 5’inin Lagocephalus, 3’ünün de diğer türlerden oluşuyor. En meşhur olanın Lagocephalus sceleratus, diğer balon balıklarının aksine flavimaculosus türünün daha küçük yapıda ve sürü halinde görüldüğü belirtiliyor. Tüm türlerin hem ekosistem hem insan sağlığı için zararlı, sceleratus türü çok fazla büyüyor ve çok karşılaşılıyor. Oltayla kıyıda balıkçıların bile tutabildiği, çok görülebilen bir tür. Benekli balon balığı olarak da adlandırılıyor.

46 BİN 192 ADET BALIK KUYRUĞU

Bu arada edinilen bilgilere göre Desteğin uzatma ve sürütme ağları dışındaki av araçlarıyla, ruhsatlı balıkçıları kapsayan, bir aylık sürede 36 bin civarının Antalya ve ilçeleri, az sayıda balon balığının da Ege’den olmak üzere 46 bin 192 adet balon balığı kuyruğu alındığı öğrenildi.

 

2021’DE DE ALIMLAR YAPILACAK

2021 yılı için özellikle üreme döneminden önce balon balıklarının alınabilmesi için çalışmalara başlandı. Geçen yıl sadece benekli balon balığı için 5 TL ödenmişti, destekleme sisteminin getirdiği başarı neticesinde 8 türün de desteklenmesine karar verildi. Geçen sene olduğu gibi benekli balon balığı için 5 lira, diğer türler için kuyruk başına 50 kuruş verilecek.

Editör: TE Bilisim