Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Çarşamba akşamı gerçekleşen Bilim Kurulu Toplantısı’nın ardından çok kritik açıklamalar yaptı. Bakan Koca, coronavirüs vakalarının son bir haftada yüzde 50 arttığını belirtti. Vaka sayılarının da günlük tabloya ekleneceğini aktaran Fahrettin Koca, kritik illerdeki yoğun bakım doluluk oranlarını açıkladı.

Bakan Koca’nın açıklamasına göre, Türkiye’de Çarşamba günkü vaka sayısı 28.351’i buldu. Bu vaka sayısı ile ülkemiz, Avrupa’da en fazla vaka yaşayan ülke durumuna gelirken, Dünya sıralamasında da Türkiye 3.oldu.

Bakan Koca, yoğun bakım doluluk oranına ilişkin 100’e varan artışlar yaşanan 15 İl arasında Hatay’ı başa ekleyerek şöyle sıraladı: Hatay, Adana, Osmaniye, Mersin, Artvin, Edirne, Samsun, Kırklareli, Tokat, Trabzon, Aydın, Zonguldak, Ordu Çanakkale, Antalya, Düzce, İzmir, Manisa ve Tekirdağ.

Sağlık ordusuna destek verilmesini isteyen Bakan Koca şunları önerdi: “Kalabalıklardan uzaklaşalım, eş-dost-akraba ziyaretlerini erteleyelim. Yasakları beklemeden, hayatımızı tanzim edelim. Türkiye’de vakaların bütün illerde neredeyse arttığını, ortalamanın üzerinde ciddi bir artış olduğunu; Mersin, Edirne, Kocaeli, Bursa, Kırşehir, Hatay, Osmaniye ve Adana’nın yüksekliğini gösteren, pnömoni oranının düştüğünü hepsinde görmekteyiz.
Zatürre oranı düştü. İlaçların kullanımıyla birlikte, zatürre oranlarımızın ne kadar düştüğünü görmüş oluyoruz. Doluluk oranlarına baktığımızda; İstanbul’da yoğun bakım doluluk oranı yüzde 70’lere dayanmış durumda. Bu oranın oldukça yükseldiğini, yer yer bazı hastanelerimizde yoğun bakım sorunu yaşandığını görüyoruz. Ankara’da ise servis doluluk oranı 62.3, yoğun bakım doluluk oranı 75.4. Ankara’da da yoğun bakım doluluk oranının arttığını görmüş oluyoruz. Yüzde 25 yatağın boş olduğu anlamına geliyor, ama bu boşluğun sadece Covid hastaları için kullanılmayacağını bilelim. Çünkü bazı diğer hastalıkların da tedavisini yapıyoruz”

Editör: TE Bilisim