Prof. Dr. Üskent: Akıllı ilaçlar güdümlü füze gibi! Prof. Dr. Üskent: Akıllı ilaçlar güdümlü füze gibi!

Sıcak havayla birlikte, sadece baş ağrısı değil, nörolojik problemlerin de arttığına işaret eden Nöroloji Uzmanı Dr. Atilla Kara, “Sıcağın, baş ağrısı üzerinde birebir etkisi var, özellikle direkt sıcak çarpması baş ağrısı yapan bir neden” dedi.

Sadece güneşte kalmak değil, aşırı sıcak olduğunda da beyinde damar genişlemesi yaptığını ifade eden Nöroloji Uzmanı Dr. Atilla Kara, “Migren ağrıları, sıcak çarpmasına bağlı baş ağrıları şiddetli artış gösteriyor. Baş ağrısı dışında; bulantı, kusma, hatta sıcak çarpmasında bilinç bozuklukları gibi çok daha ciddi bulgular ortaya çıkabiliyor. Bu tür durumlar, aynı zamanda nörolojik olarak hipertansiyonu olan hastalarda beyin kanaması için de ciddi risk yaratıyor” diye konuştu.

Beyin için sağlıklı olanın, serin ve soğuk ortamları öneren Nöroloji Uzmanı Dr. Atilla Kara, “Sıcak ortam ve güneş, risk faktörüdür. Özellikle belli bir yaş grubundaki insanlarımız için, hipertansiyon hastalarımız için mümkün olduğu kadar sıcakta, güneşin aktif olduğu saatlerde dışarı çıkılmaması gerektiğini, sabahları ve akşam güneşin aktif olmadığı saatlerde çıkmak gerektiğini tavsiye ediyorum. Bunun dışında eğer güneşte çok kaldıysak, sıcakta çok kaldıysak ve baş ağrımız varsa, lokal olarak başımıza soğuk uygulayabilir, soğuk duş alabilir ve mümkün olduğunca soğuk bir ortamda bulunabiliriz. Aynı zamanda migren ağrıları sıcakla arttığı için, migrenli hastaların güneşte çok kalmamalarında ciddi yarar olduğunu düşünüyorum” şeklinde konuştu.

Editör: TE Bilisim