Başkan Akagündüz 14 Mart Tıp Bayramı'nı kutladı Başkan Akagündüz 14 Mart Tıp Bayramı'nı kutladı

“SİGARADAN UZAK DURUN,

KANSERDEN KORUNUN”

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Çiğdem Zuhur ‘Akciğer Kanseri Farkındalık Ayı’ dolayısıyla yaptığı açıklamada kanser oluşumunda sigaranın etkilerine dikkat çekerek “Akciğer kanserlerinin yüzde 90 sigara kullanımından kaynaklanmaktadır. Sigaranın yanı sıra; pipo, puro, nargile gibi tütün ürünlerini içeren maddeler, light sigara kullananlar da, benzer şekilde risk altındadır. Kendisi sigara içmeyen ancak uzun süre sigara dumanına maruz kalanlarda da akciğer kanseri riski vardır. Sigara başta olmak üzere, tüm tütün ürünlerinden uzak durmak, pasif içici olmamak, akciğer kanserinden korunmada çok önemlidir” diye konuştu.  

KANSERİN BELİRTİLERİ NELERDİR?

Akciğer kanserinin belirtileri hakkında bilgiler veren Uzm. Dr. Çiğdem Zuhur, “Uzun süre devam eden sıklığı ve şekli değişen öksürük, kanlı balgam, nefes darlığı, ses kısıklığı, hırıltılı solunum, yutma güçlüğü, kilo kaybı, iştahsızlık veya halsizlik, sebebi açıklanamayan ateş, tekrarlayan bronşit ve akciğer enfeksiyonları, göğüs, omuz, kol ve sırt ağrısı, yüzde ve boyunda şişlik, akciğer kanserinin en önemli belirtilerindendir” dedi.

AKCİĞER KANSERİ TANI VE

TEDAVİSİ NASIL YAPILIR?

Bu hastalığın tanı ve tedavisi hakkında bilgilendirmede bulunan Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Zuhur, “Hastanın belirtileri değerlendirilerek, fizik muayenesi yapılır ve akciğer grafisi, manyetik rezonans görüntüleme, bilgisayarlı akciğer tomografisi, pozitron emisyon tomografisi (PET, PET-CT), sintigrafi, balgam sitolojisi, bronkoskopi, biyopsi gibi bir dizi inceleme yapılır. Bu incelemeler; tümörün varlığı, yerleşim yeri, komşu organlarla ilişkisi, yaygınlığı, tipi, operasyona uygunluğunu değerlendirmek için yapılır. Kanser tanısı konduktan sonra, hastalığın yaygınlığı yani hangi aşamada olduğu, bir başka deyişle evresi saptanmalıdır. Bu evreleme, uygulanacak tedavi yöntemlerine ve sıralamasına karar vermede gereklidir” şeklinde konuştu. 

Editör: TE Bilisim