İskenderunlu balıkçıların ağlarına takılan az sayıda jumbo karides, dondurularak Türkiye'nin farklı illerinin yanı sıra dünyanın pek çok ülkesine de ihraç ediliyor.

 

Kıbrıs gazisi emekli Albay vefat etti… Kıbrıs gazisi emekli Albay vefat etti…

Çapa Balıkevi İşletmecisi Balıkçı Hakan Onaylı, daha sıcak dönemlerde görülme sıklığı artan Jumbo karideslerin, mevsimi olmadığı az görüldüğünü ve bu nedenle fiyatlarının da biraz yüksek olduğunu ifade ederek; “Jumbo karides çok kaliteli, çok güzel bir balık çeşididir. Özellikle İskenderun Körfezi’nde çıkıyor, besin değeri çok yüksek. Bu kadar iri olanı Türkiye genelinde çıkmaz, sadece burada İskenderun Körfezi'nde çıkar. İnsanların ilgisi çok yüksek, sadece bu bölge ya da ülkemiz genelinde değil dünyaca ünlüdür Jumbo Karides” dedi.

 

JUMBONUN KİLOSU 400-500 TL

Pek çok ülke tarafından talep gören Jumbo Karides dendiği zaman İskenderun’un akla geldiğini de belirten Onaylı; “Türkiye'nin neresine giderseniz gidin Jumbo karides dendiği zaman ilk akla gelen İskenderun Körfezi olur. Türkiye'nin çeşitli bölgelerine yolluyoruz, burada da satışını gerçekleştiriyoruz. Çok lezzetli bir balıktır, Eylül-Ekim gibi hava ısındıkça daha çok çıkıyor. Yani sıcak havalarda daha fazla çıkıyor, o zaman fiyatları da daha uygun oluyor. Şu an yeterince fazla olmadığı için fiyatı biraz yüksek kilosu 400-450-500 TL arasında değişiyor Jumbo karideslerin, küçükleri biraz daha uygun. En büyük Jumbolar kilo da 6-7 tane olurken, Jumbo dendiği zaman kiloda 8-10 tane akla gelir. Karidesin çeşitleri var, tiger var benekli karides, Ege, Yunanistan tarafında çok tutuluyor. Çok kaliteli bir balık bu, bizim burada da Bodrum tarafı çok seviyor, çok talep var, sadece yazın çıkıyor, bol çıkıyor. Jumbo karideslerimiz her zaman çıkıyor yazın sıcaklarda daha fazla çıkıyor, mevsiminde daha irileri de çıkabiliyor. Jumbo karidesleri genelde ızgara yapıyoruz, ızgara da güzel oluyor, güveç tarzı verdiğimiz karidesler daha küçük karidesler” şeklinde konuştu.

 

Havaların ısınmasıyla beraber Jumbo karideslerin daha bol görülmeye başlayacağını ifade eden S.S. İskenderun Balık Entegre İşletme Tesisleri Kooperatif Başkanı Mehmet Ali Aytekin de, Jumbo karideslerin bu bölgede satışından çok daha fazlasını ihraç ettiklerini kaydetti. Aytekin; “Eylül 15'te troller başlıyor o zaman bol çıkıyor Jumbo karides, Ekim'in sonlarına doğru bayağı bir azalıyor. Sonra kayıklarımız var onlarda Nisan 15’de başlıyor Ağustos’a kadar devam ediyor, sıcak havalarda daha fazla görünüyor. Jumbo karidesi, bu bölgede çok satamıyoruz, geneli dışarı gidiyor. Marmaris, Alanya, Antalya o taraflara daha çok gidiyor. Şu an fiyatları 400 liradan başlıyor 500’e kadar çıkıyor. Şu an yakıt çok pahalı diye fiyatlar böyle, geçen yıl fiyatları yarı yarıya idi, 100 arttı” diye konuştu.

Editör: TE Bilisim