Yolculuklarına 2 Mayıs’ta Hopa’dan başlayan iki kardeş, motorsuz ve sadece rüzgar gücüyle ara vermeden Karadeniz, Marmara, Ege ve Akdeniz’i geçip dört denizi ve 1.600 deniz mili mesafeyi geride bıraktı. 13 gün, 15 saat sonunda İskenderun’a ulaşan yelkenciler, aynı zamanda teknolojinin doğaya özen gösterilerek kullanılabileceğine ve sürdürülebilirliğe de dikkat çekti. 16 günlük rekoru 3 gün geliştiren ikili, yolculuk boyunca deniz suyundan içme suyu üretirken atıklarını da kompost haline getirdi. Toplamda dört denizde yelken açan Gökova Kardeşler 1.600 deniz mili boyunca sadece rüzgar enerjisiyle karbon ayak izi üretmeden yol aldı.

Motorsuz ve sadece rüzgar gücü ile Hopa’dan İskenderun’a ulaşan Gökova kardeşler, 16 gün hiç duraksız ve dış yardımsız gerçekleştirilmiş olan Türkiye Turu Rekoru’nu da 13 gün, 15 saatle yenilediler. Bu sürede Karadeniz, Marmara, Ege ve Akdeniz olmak üzere 4 denizi aşan yelkenciler, bu rekor girişimiyle birlikte teknolojinin doğaya özen göstererek kullanılabileceğinin ve sürdürülebilirliğin de altını çizdi. Çevre dostu teknoloji vurgusu çerçevesinde iki kardeş, ana sponsorları Turkcell Kopilot uygulaması ile tüm yolculuklarını takip edenlere de açtı.

GÜNEŞ PANELİNDEN ENERJİ,

ATIKTAN GÜBRE ÜRETTİLER

Doğaya özen göstermek adına yakıt olmadan sadece rüzgar gücüyle ilerleyen Gökova Kardeşler, ayrıca deniz suyunu arıtarak içme suyu elde etti. İkili, güneş panelleri ile ürettikleri enerjiyle çalışan Turkcell Superbox’lar sayesinde de kara ile bağlantı kurdu. Yolculuk boyunca çıkan atıklar ise kompost ile gübreye dönüştürüldü.

Gökova kardeşleri karşılama töreninde düşüncelerini paylaşan Turkcell Pazarlamadan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Alper Ergenekon, “Burada kırılan rekordan çok memnunuz. Kurulduğumuz günden bu yana sporu tüm gücümüzle destekliyoruz. Ülkemizde yelken sporunda başarılı Atilla ve Tolga Gökova kardeşlerin yaptığı bu rekor hem bizim için hem Türk sporu için oldukça anlamlı. Bunu yaparken de denize, doğaya son derece saygılı ve sürdürülebilir şekilde bir seyahat geçirdiler. Böyle anlamlı mesajlar içeren bir organizasyonu rekorla taçlandırdıkları için Gökova kardeşlere ayrıca teşekkürlerimi sunuyorum” dedi.

“YENİ BİR REKOR DENEMEK İSTİYORUZ”

Atilla ve Tolga Gökova kardeşler olarak, bu rekora ulaştıkları için çok mutlu olduklarını belirten, Atilla Gökova (39), “Çok zor bir yolculuktu ama hem destekçilerimiz hem de kendi özverimiz sayesinde verimli ve iyi bir sürede bitti. Dört mevsimin birkaç saat içinde yaşandığı günler ve anlar geçirdik. Bizler bu rekorun gelişmesini, bizden sonra başka bir sporcunun bu rekoru egale etmesini ve sonrasında yeni bir rekor kırmayı tekrar denemek istiyoruz” diye konuştu.

Tolga Gökova (32) ise 13 gün, 15 saatte bu zorlu parkuru tamamladıklarını vurgulayarak bunu yaparken dış yardım almadan, sadece yelken ve rüzgar gücünden yararlandıklarını, önümüzdeki sene bu yola tekrar çıkma ihtimallerinin olduğunu ancak şimdilik bu rekorun keyfini çıkaracaklarını söyledi.

Emine Seçkin, Paris 2024 Olimpiyatları'nı garantiledi Emine Seçkin, Paris 2024 Olimpiyatları'nı garantiledi

Editör: TE Bilisim