Günümüzde birçok kişinin daha genç görünmek istediğinin altını çizen Lotus Clinic İskenderun Uzman Dr. Aydın Deniz Karataş “Bu gelişmelerle medikal estetik uygulamaları hali hazıra lüks olmaktan çıkmış artık ihtiyaç haline gelmiştir. Medikal estetikten söz edince akıllarımıza ilk olarak botoks ve mezoterapi gibi uygulamalar gelmektedir. Botoks ve mezoterapi gibi yöntemler vücudumuza yapılan tıbbi müdahaleler olup yasalarımıza göre sadece hekimler tarafından uygulanmalıdır. Buna rağmen son zamanlarda maalesef yasalarımızda kesin bir şekilde yasaklanmış olmasına rağmen illegal şekilde yetkisiz kişilerce güzellik salonu hatta kuaförlerde bile uygulandığına şahit olmaktayız. Her tıbbi müdahalede olduğu gibi bu uygulamaların da yan etkileri mevcuttur. Yanlış ellerde uygulanması durumunda geri dönüşümsüz sonuçlara sebep olabilmektedir. Bu tür uygulamalar sadece Sağlık Bakanlığınca ruhsatlı kliniklerde yasal olarak yapılabilmektedir” dedi.

 

Uzman Dr. Aydın Deniz Karataş, botoksun bir bakteri toksini olduğunu, ilk olarak 1980’lerin başında nörolojik hastalıkların düzeltilmesi amacıyla kullanılmaya başlandığını hatırlatarak şöyle konuştu: “Botoksun etkisi kaslar üzerindedir. İçine enjekte edilen kası gevşeterek kasılmasını engeller. En yaygın olarak yüzde oluşmuş kırışıkların düzeltilmesi amacıyla kullanılmaktadır. Ancak botoksun bunun dışında birçok etkisi daha vardır. Migren, aşırı terleme, diş gıcırdatma, boyun ağrıları, dudak üstü çizgiler, gülerken diş etinin görünmesi (gummy smiles) tedavilerinde de kullanılabilir. Hedeflenen kas gurupları içine belirlenmiş dozlarda özel iğnelerle uygulama yapılmalıdır. Hatalı noktalar istenmeyen kas guruplarına yapılması olumsuz yan etkilere sebep olabilir. Yüzde asimetri oluşması nadir görülmekle birlikte meydana gelebilecek önemli bir yan etkidir.”

 

Mezoterapinin ilk olarak 1950’li yıllarda Fransa’da uygulanmaya başlanılan tamamlayıcı tıp yöntemlerinden biri olduğuna değinen Dr. Karataş “Deriye temel ihtiyacı olan mineraller, vitaminler, hyaluronik asid veya kollogen gibi temel yapıtaşları enjekte edilir. Cilt daha taze, daha nemli bir görünüm kazanır. İnce kırışıklıklar kaybolur. Çok farklı noktalara, farklı amaçlarla mezoterapi uygulanabilmektedir. Kurumuş yıpranmış cildin tedavi edilmesi, ince kırışıklıkların giderilmesi, göz çevresi koyu halkaların azaltılması, gözaltı torbaların iyileştirilmesi, akne (sivilce) izlerinin yok edilmesi, lekelerin azaltılması gibi farklı rahatsızlıkların tedavilerinde kullanılabilir” bilgisini aktardı.

 

Dr. karataş, Lotus Clinic İskenderun ailesi olarak medikal estetik ve tamamlayıcı tıp alanında birçok uygulamayı başarı ile yaptıklarını ifade ederek şu bilgileri paylaştı: “Botoks ve mezoterapi ağırlıklı olmak üzere dolgu, ip askı, hifu, karbon peeling, cryolipoliz, G5 masajı, hydrafasial cilt bakımı yanında bayan – erkek özel lazer epilasyon gibi medikal estetik uygulamaları ve ayrıca hacamat, ozonterapi, aromaterapi, ağrı mezoterapisi gibi tamamlayıcı tıp uygulamalarımız mevcuttur. Cilt gençleştirme, kırışıklıkların giderilmesi başta olmak üzere saç dökülmesi tedavisi, bölgesel yağların yok edilmesi, diş gıcırdatma tedavisi, dudak dolgusu, gözaltı ışık dolgusu, selülitlerin tedavisi, leke tedavisi, bağışıklığın güçlendirilmesi, kronik yorgunluklar, otoimmun hastalıklar (FMF, sedef, egzema vb) gibi rahatsızlıkların düzeltilmesi amacıyla farklı tıbbi uygulamaların kombine tedavi seçeneklerinden faydalanmaktayız.”

Lazer epilasyonun tıbbi bir işlem ve hekim kontrolünde yapılması gerektiğini aktaran Karataş “Bu konuda lazer epilasyon amacıyla kullanılan cihazların kullanım yetkisi sadece hekimlere aittir ve sadece ruhsatlı kliniklerde uygulanabilir. Ancak son zamanlarda kuaförlerde dahi lazer epilasyon yapıldığına şahit olmaktayız. Etkin epilasyon diod dalga boyuna ait cihazlarla mümkündür. Diod dalga boyu özellikli cihazlar derinin orta tabakasına kadar inme özelliğine sahiptir. Bu şekilde kıl köklerini hedef alarak kalıcı dökülme sağlanır. Kuaför ve güzellik salonlarında kullanılabilen IPL dalga boyu özellikli cihazların derinin içine kadar girebilme etkisi yoktur. Derinin dışında kalan kılları yakarak geçer ve sadece geçici dökülme özelliği vardır. Derinin içine kadar girebilme özelliği sebebiyle diod dalga boylu epilasyon cihazlarının olası yan etkisi de bulunur.  Bu nedenle yan etki oluşması durumunda kullanıcının bunu tedavi edebilme yeteneği olabilmelidir. Lazer epilasyon uygulamaları kozmetik kaygıların yanında aynı zamanda birçok rahatsızlığın da tedavisinde kullanılır. Özellikle kronik kıl kökü iltihabı veya tekrarlayan kıl dönmesi problemlerini diod dalga boyu özelliğine sahip lazer epilasyon cihazları ile tedavi etmek mümkündür. Özellikle erkeklerde yaşanan bu sıkıntıları gidermek amacıyla faaliyet gösteren bir merkezin eksikliğini hissetmemizden dolayı kliniğimizde erkek hastalarımıza da özel bölgeler dahil olmak üzere tüm vücut lazer epilasyon uygulamaları yapılır. Kliniğimizde yapılan tüm işlemler hastaların şikayetlerine yönelik olup, nihai amaç hasta memnuniyetidir. Alternatif tedavi seçenekleri ile en iyi sonucu elde etmek temel hedefimizdir. Bu amaçla hastanın şikayetini düzeltebilen birkaç farklı yöntemi kombine ederek en mükemmel sonuca ulaşmaya çalışmaktayız” diye konuştu.

 

 

 

 

Editör: TE Bilisim